Predsednica prelomila: Moldavija želi da postane članica EU, o svemu obavestila Rusiju

14.12.2021

19:55

0

Maja Sandu je prošlog novembra pobedila na predsedničkim izborima bivšeg proruskog predsednika Igora Dodona

Predsednica prelomila: Moldavija želi da postane članica EU, o svemu obavestila Rusiju
Evropska unija / Ilustracija - Copyright AP photo

Predsednica Moldavije Maja Sandu potvrdila je da njena zemlja teži da se pridruži Evropskoj uniji i da je o svojim namerama obavestila Rusiju.

- Moldavija jednog dana želi da postane članica EU. Želeli bismo da stignemo tamo, što pre to bolje - rekla je Sandu, koja je do sada izbegavala da se jasno opredeli o orijentaciji zemlje, od kada je stupila na dužnost, krajem 2020, s obzirom na to da Moldavija zavisi od ruskog gasa, prenosi Rojters.

Na pitanje da li bi Rusija dozvolila Moldaviji, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, da se pridruži Evropskoj uniji, Sandu je rekla da je sa ruskim zvaničnicima razgovarala o opredeljenju zemlje za članstvo u Uniji.

Njeni komentari u razgovoru za Rojters bile su najjasnije javne izjave o prozapadnom kursu Moldavije, u kojoj se od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine na vlasti smenjuju oni koji podržavaju veze sa Rusijom i oni koji zagovaraju saradnju sa Evropskom unijom i posebno susednom Rumunijom.

Maja Sandu je prošlog novembra pobedila na predsedničkim izborima bivšeg proruskog predsednika Igora Dodona, a njena reformistička partija odnela je ubedljivu pobedu u parlamentu u julu.

Julien de Rosa, Pool Photo via AP
 

Uoči samita sa liderima EU i drugih istočnoevropskih zemalja, uključujući Ukrajinu, Sandu je poručila da Rusija otežava život Moldavije višim cenama prirodnog gasa, kao i da je na Zapadu da pomogne u hvatanju kriminalaca koji su naneli finansijsku štetu državi i koji su na slobodi u Evropi.

Visoki diplomata EU optužio je Moskvu u oktobru da koristi prirodni gas za ucenjivanje Moldavije, što su optužbe koje Kremlj negira, a Sandu je opisala novi petogodišnji gasni ugovor Moldavije sa ruskim Gaspromom kao „razuman“.

Ona je rekla i da će njena vlada osporiti Gaspromov zahtev od 30. oktobra za dug moldavskog gasa u iznosu od 709 miliona dolara.

Moldavija je zatražila od Interpola poternicu za dvojicu najbogatijih ljudi u zemlji, optuženih za proneveru državnog novca, a jedan od njih, Vladimir Plahotnjuk, optužen je za umešanost u krađu milijarde dolara iz moldavskih banaka u periodu 2014-2015.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike