Eksplozije na istoku Moldavije: Uveden crveni nivo terorističke opasnosti

26.04.2022

07:38 >> 09:18

0

Pridnjestrovlje se 1990. godine otcepilo od države nakon kratkog građanskog rata

Eksplozije na istoku Moldavije: Uveden crveni nivo terorističke opasnosti
Ilustracija - Copyright AP Photo/Octav Ganea, Mediafax

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Pridnjestrovlja, na istoku Moldavije, saopštilo je da je došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti.

Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio centra koji emituje program ruskog radija.

Nije bilo povređenih.

Pridnjestrovski radio-televizijski centar je jedan od 14 radio-predajnika bivšeg SSSR-a. Može da emituje signal u SAD, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi, a izgrađen je krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, na zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju ispaljeno je više granata iz ručnog protivtenkovskog bacača.

Crveni nivo terorističke opasnosti

Zbog aktuelnih dešavanja, u nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj republici uveden je „crveni“ nivo terorističke opasnosti. To predviđa usvajanje dodatnih mera za obezbeđenje pojedinaca, društva i države, navodi se u saopštenju na sajtu lidera PMR Vadima Krasnoseljskog.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se otcepilo od te države nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Taj region privukao je pažnju svetske javnosti nakon što je vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev 22. aprila izjavio da Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, dodajući da će to pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike