Svi se pitaju kako Barsa može da dovodi igrače - Ovo je objašnjenje i nije ga teško shvatiti

20.07.2022

08:49

1

Glavno pitanje u ovom prelaznom roku, a niko da odgovori kako treba

Svi se pitaju kako Barsa može da dovodi igrače - Ovo je objašnjenje i nije ga teško shvatiti
Ćavi Ernandez - Copyright Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Barselona dovodi Rafinju, Levandovskog, stiže Kunde, brojka koju namerava da potroši u ovom prelaznom roku je 200 miliona evra, a opet, zna se da je u ogromnim finansijskim problemima, tako da se svi pitaju samo jedno – kako?

Kako je moguće da klub koji je morao da se oprosti od svoje najveće legende zbog finansijskih problema sada može da dovodi velike i skupe zvezde? Odgovor je u suštini jednostavan, samo treba malo "zagrebati".

Iako se na ovu temu "sapliću" mnogi mediji, potrebno je pratiti Barsu, što čine ESPN i Indeksov Luka Pivk, pa ćemo vam preneti njihovo objašnjenje u skraćenoj formi.

Odgovor je jednostavan: Barselona je prodala buduće prihode da bi sada imala novca da bude sportski konkurentna, a ne da ima tri-četiri godine "pauze" u trofejima. Klub ovog leta ima para i ne krši nijedan propis UEFA.

Sa druge strane, ima veliki problem sa Primerinim fer-plej pravilima koja se odnose na plate, tako da mora da prodaje neke igrače.

Profimedia/JG/Alamy Live News
 

Nešto duže objašnjenje sledi.

Barselona je pre pandemije bila najbogatiji klub na svetu i prvi koji je probio granicu od milijardu dolara prihoda. U isto vreme, Barsa je gomilala dugove, od kojih su najopasniji bili oni kratkoročni, vezani za plate i obeštećenja, kao što su oni za Kutinja, Grizmana i Dembelea.

Onda je došla pandemija i žesotoko pogodila Barsu, posebno kada su u pitanju prihodi od utakmica na domaćem terenu, što uključuje karte, hranu, piće, dresove, šalove… Ti prihodi su bili na nivou od oko 100 miliona evra. Uprkos tome, uprava je nastavila da iracionalno troši pare, tako da je procenjeno da bi troškovi samo za plate igrača bili 110 odsto od ukupnih prihoda, a to je bankrot.

Kada je došao Đoan Laporta, prvo što je uradio jeste reprogram kratkoročnog duga. Otišla su trojica najskupljih – Mesi, Grizman i Kutinjo – a svi kapiteni (Alba, Pike, Buskets i Roberto) su prihvatili značajno smanjenje plata. Ostatak kratkoročnog duga se odnosio na obeštećenja igrača koji su nedavno stigli. On je takođe posle nekog vremena pretvoren u dugoročni dug kreditom od 15 godina.

Na taj način je skoro ceo dug postao dugoročan, a klub je izbegao bankrot. Ne zaboravite da tu vrstu duga imaju brojni drugi klubovi, a uz Barsu, preko milijarde evra je i Totenhem (1,42 milijarde), dok su Atletiko, Real i Mančester junajted na preko 900 miliona.

Klub je tako spašen bankrota, a onda se fokusirao na promociju mladih i dovođenje slobodnih igrača. To je dobra dugoročna strategija, ali posle sezone u kojoj je Real Madrid bez ikakvih problema osvojio prvenstvo, a pride i Ligu šampiona, navijači Barse su se zapitali:

Vredi li čekati? To se zapitala i uprava, koja je shvatila da bi u godinama koje slede spor proces izgradnje kluba i tima značio godine bez trofeja, što bi moglo da utiče na Barsin globalni brend, a samim tim i na kompletnu budućnost. Ti strahovi su dodatno pojačani novim bogatašima kao što su Mančester siti ili Pari Sen Žermen, a možda čak i Njukasl u budućnosti.

Barselona se onda odlučila za drugu strategiju: prodaj budućnost, da bi dobio sadašnjost.

Profimedia/Daniela Porcelli/SPP
 

Prvi korak je bio finansijski ugovor sa gigantom za "striming", kompanijom Spotifaj (Spotify). Ona će Barsi plaćati 80 miliona evra godišnje za logo na dresu i promenu imena stadiona u Spotifaj Nou kamp.

Drugi korak je bio da je Barselona, koja je u vlasništvu svojih članova, odlučila da privatizuje delove kluba. Navijači su na skupštini odlučili da prodaju 49 odsto ogranka kluba koji se bavi licenciranjem i fan-shopovima (Barca Licensing & Merchandising), od koje bi klub mogao da generiše oko 300 miliona evra. Posle toga je prodato 25 odsto od zarade od TV prava za Primeru, što bi klubu donelo oko 550 miliona evra.

Barsa bi ovog leta mogla da proda delove kluba za više od 850 miliona evra. Jedno od tih rešenja je aktivirano – američkoj investicionoj banci Sixth Street prodato je 10 odsto zarade od TV prava za primeru u sledećih 25 godina. Time bi se pokrio deo pandemijskih gubitaka.

Barsa svake godine od prodaje TV prava za Primeru zaradi oko 160 miliona evra. Ako ta suma ostane ista u narednih četvrt veka, Sixth Street će zaraditi oko 400 miliona evra. Barsa je u zamenu za to dobila 200 miliona koje može odmah da troši. Isto važi i za preostalih 15 odsto od zarade koje klub planira da ubrzo proda.

Tu treba malo pojasniti zašto je to rizično.

Prodaja prihoda od TV prava nije fiksna, jer je ta zarada podložna promeni, a savremeni trend je da prava značajno rastu. To znači da bi 10 odsto od sadašnjih 16 miliona moglo da postane 20 ili 30 miliona, pa vi izračunajte koliki je to gubitak za Barsu u tom periodu. Klub je odlučio da se tu kocka.

Uprava Barse očigledno misli da mora da se odmah vrati u svetski vrh ili rizikuje da se nikad ne vrati, zbog čega je prihvaćen ovakav rizik. Taj rizik ima smisla jer je Barselona posle pandemije četvrti najbogatiji klub na svetu, koji godišnje prihoduje oko 600 miliona evra. Tako da je razumno očekivati da bi povratkom rezultata klub mogao da se vrati na ono šta je bio pre pandemije, što bi  znatno olakšalo vraćanje kredita, a možda i otkup prodatih TV prava.

Ukratko, Barselona ima para za sva pojačanja koja je dovela i za sva koja će dovesti. Taj novac je čist i spreman za trošenje. Što se tiče pravila finansijskog fer-plej UEFA, koji se aktivira kada klubovi troše više nego što zarađuju, on se neće aktivirati jer nema potrebe, jer je Barselona putem privatizacije zaradila sav novac koji sada troši.

Profimedia
 

Jedini problem koji preostaje je finansijski fer-plej Primere (limite salarial), koji nalaže da se na plate igrača ne sme trošiti više od 60 odsto prošlogodišnjih prihoda kluba. Ako se to desi, klub ne može da registruje igrače za sledeću prvenstvenu sezonu.

Na osnovu procena sa početka prelaznog roka, Barsini troškovi za plate igrača su oko 500 miliona evra, što je oko 80 odsto prošlogodišnjih prihoda. Da bi se to dovelo u granicu, klub želi da se što pre oslobodi igrača koji nisu u planovima trenera.

Već su otišli Kutinjo, Klemon Lengle i Trinkao. Dembele je potpisao novi ugovor, ali mu je plata smanjena za 40 odsto. Radi se na smanjivanjima plata i odlascima drugih i to intenzivno da bi novi igrači mogli da se uklope u pravila fer-pleja.

Kao što vidite, sve je legalno i objašnjivo. Jedino oko čega treba diskutovati je za navijače kluba, a to je pitanje da li je trebalo odabrati kratkoročno rešenje zarad dugoročnog? Da li je trebalo odmah napraviti konkurentnu ekipu a kockati se sa budućnošću kluba? Napraviti uspeh odmah, a trpeti posledice za 20 godina?

Tu raspravu ostavljamo navijačima Barselone, to je njihova unutrašnja stvar, a koliko je Laportina strategija bila dobra – na to će samo vreme dati odgovor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike