Zvezda i Partizan su u prošlom podelili plen, sada nas čeka novi! Sve što treba da znate o 173. "večitom derbiju"!

20.04.2024

07:08

0

Autor: D. N.

Ovaj okršaj će verovatno i definitivno rešiti pitanje šampiona, mada Milojević ne misli tako

Zvezda i Partizan su u prošlom podelili plen, sada nas čeka novi! Sve što treba da znate o 173. "večitom derbiju"!
Copyright MN Press

Prethodni je završen bez pobednika, a ostaje da se vidi šta će se desiti večeras. Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće novi "večiti derbi", 173. po redu.

U duel na stadionu "Rajko Mitić" (18.00, Premium 1 TV Arena sport), crveno-beli koji i brane titulu ulaze sa sedam bodova više od najvećeg rivala, tako da ovaj duel može mnogo toga da reši u šampionskoj trci.

Sve o sudijama

Za glavnog sudiju određen je Pavle Ilić, kome je prošli "večiti derbi" bio prvi u karijeri. Ali su sada pomoćnici promenjeni. U martu su mu pomagali Uroš Stojković i Nikola Đorović, a za četvrtog arbitra bio je određen Milan Stefanović.

Sada će sudijski tim činiti i Miloš Simović i Nikola Đorović, dok je za četvrtog arbitra određen Lazar Lukić.

U VAR sobi biće Novak Simović i Uroš Stojković, a delegat će biti Igor Uljarević.

Printscreen/FSS
 

Ilić je ove sezone sudio i crveno i crno-belima, ne računajući pomenuti međusobni okršaj. Partizanu tri puta, protiv TSC-a (0:4), IMT-a (3:2) i subotičkog Spartaka (3:0).

Crveno-belima je delio pravdu u dva navrata, protiv Radničkog iz Niša (2:0) i Spartaka (4:1).

Forma ekipa

Ako računamo oba takmičenja, Zvezda je poslednji put ostala bez pobede 9. marta, upravo protiv Partizana (2:2). Od tada je vezala sedam trijumfa.

Kada je reč o Partizanu, posle pomenutog derbija, poraz, pa remi, pa onda i četiri pobede (računamo i prolaz u Kupu na penale). U prethodnom kolu, izgubili su od Čukaričkog.

Očekivani sastavi

Crvena zvezda

Ne očekuje se da Milojević nešto drastično menja u odnosu na derbi koji je odigran 9. marta. Tako da bi u samom špicu trebalo da bude Ndiaje, a ulogu bonusa će imati Stamenić.

FK Crvena zvezda
 

Očekivana startna postava bi trebalo da izgleda ovako: Glazer, Mijailović, Spajić, Dragović, Rodić, Stamenić, Kanga, Bukari, Hvang, Ivanić, Ndiaje.

Partizan

MN Press
 

Duljaj sigurno ne može da računa na golmana Jovanovića, pa će ga na golu zameniti Krunić. Takođe, oporavljeni Saldanja će, prema rečima Duljaja biti u protokolu, ali je teško očekivati da bude starter.

Tako da ostaje da se vidi da li će najbolji strelac Superlige (16 golova) zaigrati i ako zaigra, kolika će biti minutaža. Pa se među prvih 11 očekuje Baždar, tako da bi očekivani sastav trebalo da izgleda ovako: Krunić, Stojković, Marković, Kovačević, Antić, Kanute, Ovusu, Kalulu, Zahid, Goh i Baždar.

Izjave trenera

Ovaj derbi će ostati upamćen po jednom detalju, a to je da jedan trener bude suspendovan. Zbog žutih kartona, Igor Duljaj neće moći da sedi na klupi, već će to činiti njegov pomoćnik Albert Nađ. Ali je jasno da će komunikacija da postoji.

Milojević:

- Derbi ima posebnu draž, kao zasebno takmičenje. Na kraju izgleda da neka ekipa kada osvoji titulu, a nije pobedila Partizan ili neki drugi tim, da je Partizan ili bilo koji tim, bolji od osvajača titule. To nije tačno.

FK Crvena zvezda
 

Ne ulazim u sve to. Imamo sportski, pravi pritisak. Igramo protiv večitog rivala, ekipe koju uvek poštujemo. Na nama je da se pripremimo i fokusiramo na meč. Znamo koji je ulog i želim da implementiramo ono što radimo na treningu.

Zvezda za sada uspešnija

Do sada je odigran 172 "večitih derbija", a uspešniji su crveno-beli. Imaju 67 pobeda, dok su crno-beli na 48. U 57 mečeva nije bilo pobednika.

Nikad nisam rekao da je moja ekipa favorit. To je nešto o čemu razgovaraju novinari i navijači, što je normalno i prirodno. Krećemo takmičenje u plej-ofu, imamo 21 bod u opticaju, kao i ostale ekipe. To je početak jednog mini takmičenja. Ono što je bilo me više ne interesuje. Nama su misli u ovom trenutku usmerene samo na završnicu prvenstva.

Što se uloge favorita tiče, nije prikladno pričati o tome, bez obzira da li je reč o derbiju ili nekoj drugoj utakmici. Od mene to nećete čuti. Bez obzira na kom mestu je ekipa na tabeli, kada utakmica počne, rezultat je 0:0 - kazao je između ostalog Milojević.

Duljaj:

- Ova utakmica kao i sve druge može mnogo toga da reši. Svaki derbi je po sebi poseban, ova utakmica može mnogo toga da reši. U sredu je takođe posebna utakmica (polufinale Kupa Srbije prim. aut) koja može doneti borbu za trofej. Mi se pripremamo za prvu narednu, a to je ova.

FK Partizan/Miroslav Todorović
 

Kolega Milojević, moj Šumadinac odlično poznaje Partizan. Iznenađenja nekih da li može biti - veoma teško. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da pokažemo kvalitetnu igru. Biće drugačija nego poslednja utakmica, nemojmo zaboraviti da smo bili sa igračem manje, ne znam od kog minuta.

Voleo bih da bude dosta golova opet i da bude dosta publike, kako dolikuje dugačkoj tradiciji koja traje, ne smemo da osramotimo derbi - kazao je Duljaj.

Šta kažu kladionice

Iako Milojević nije želeo da u ime svog tima preuzme ulogu favorita, kladionice kažu drugačije. Tako je kvota na pobedu crveno-belih 1,50 sa manjim odstupanjem u zavisnosti od kompanije.

Za "dvojku" odnosno za pobedu Partizana važi kvota oko sedam, dok je "iks" 4,50. I u ova dva slučaja, odstupanja su neznatna, ali je suština da bukmejkeri veruju u pobedu Zvezde.

Raspored do kraja sezone

32. kolo: Vojvodina - Crvena zvezda, Partizan - TSC

33. kolo: Crvena zvezda - TSC, Partizan - Vojvodina

34. kolo: Mladost - Crvena zvezda, TSC - Radnički 1923

35. kolo: Crvena zvezda - Radnički 1923, Partizan - Mladost

36. kolo: Napredak - Crvena zvezda, Čukarički - Partizan

37. kolo: Crvena zvezda - Čukarički, Partizan - Radnički 1923

Standings provided by Sofascore

Apel navijačima

Uoči utakmice, domaćin, Zvezda se oglasila uz instrukcije navijačima.

- Kako bi svi zvezdaši zauzeli svoja mesta na vreme, kapije stadiona “Rajko Mitić” će na dan utakmice biti otvorene od 15 časova.

- Klub apeluje na sve zvezdaše da na vreme dođu u zonu stadiona kako bi se izbegle nepotrebne gužve i zadržavanja na kapijama pri ulasku na tribine.

- Navijači moraju postupati po zahtevima redarske službe.

Vremenska prognoza

- Posle hladnog jutra, pre podne u Beogradu biće pretežno sunčano, a već tokom ranih popodnevnih sati doći će do naoblačenja.

Duvaće slab jugoistočni vetar. Temperatura od pet do 16 stepeni, a uveče i tokom noći oko sedam stepeni - prognoza je Hidrometeorološkog zavoda.

- Apeluje se na navijače da navijaju fer i sportski, te da ne donose predmete koji su po Zakonu zabranjeni za unošenje na stadion (zapaljivi predmeti - upaljači, šibice, novine, podmetače i slično).

- Licima pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava neće biti dozvoljen ulaz na stadion.

- Apeluje se da navijači ne uskaču na teren pre, za vreme i po završetku utakmice.

- Prilazi stadionu, ulazi i tribine će se snimati pre, za vreme i po završetku utakmice.

- Po zakonu posetioci utakmice moraju poneti identifikaciona dokumenta.

- Utakmici ne mogu prisustvovati lica mlađa od 16 godina koja nisu u pranjii roditelja ili staratelja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike