Od velikog Srbina do srbofoba: Kako je Milo Đukanović sam sebi postao najveći suparnik (FOTO/VIDEO)

30.11.2021

18:30

0

Jedna od glavnih Đukanovićevih karakteristika tokom svih godina diktatorske vladavine je njegova nedoslednost

Od velikog Srbina do srbofoba: Kako je Milo Đukanović sam sebi postao najveći suparnik (FOTO/VIDEO)
Copyright predsjednik.me

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon više od 30 godina, doživeo je poraz na izborima koji su održani 30. avgusta prošle godine. 

Jedna od glavnih Đukanovićevih karakteristika tokom svih godina diktatorske vladavine je njegova nedoslednost. Tokom svog "političkog razvoja" šef crnogorskog režima prošao je kroz mnogo faza kada je reč o raznim suštinskim pitanjima.

Ironija svega jeste to da je, u kratkom vremenskom intervalu, najveći suparnik Milu bio - baš Milo.

Navodimo vam nekoliko primera Milove političke "odiseje":

Zaštitnik Srba postaje zaštitnik Hrvatske

Milo Đukanović je 1991. godine tokom krvavog građanskog rata u Hrvatskoj govorio:

- Ne može se mahati s grančicama mira dok se srpski narod po Hrvatskoj kolje, masakrira, siluje, dok im se pale kuće i uništavaju imanja samo zato sto su Srbi. Rat se ne dobija dezerterstvom, već mobilizacijom.

- Šah sam omrznuo od njih i njihovog podaništva šahovnici i mladoj demokratiji tipa "kalašnjikov" - govorio je tada mlađani Đukanović.

O ishodu rata, Milo tada nije imao dilemu:

- Nametnuti rat ćemo dobiti, baš kao što smo sve takve protivnike pobeđivali tokom cele naše istorije. Ovog puta ćemo završiti zajednički život s njima i raskinuti sve kontakte, nadam se za sva vremena.

- Nadam se da će se u toj deobi formirati nove državne zajednice u kojima ćemo živeti, granice sa Hrvatskom povući pravednije i logičnije nego što su to uradili priučeni boljševički kartografi, čiji je izgleda jedini cilj bio da nad Crnom Gorom, u delu Boke bude hrvatsko starateljstvo.

Đukanović je govorio i o bombardovanju Dubrovnika.

Foto: Printscreen
 

- Pohod na Dubrovnik je svrsishodan i svako suprotno stanovište je izdajničko - isticao je.

Međutim, nešto manje od 10 godina kasnije predsednik Crne Gore je polako počeo da menja stav...

- Ovu priliku želim iskoristiti da u svoje ime i u ime građana Crne Gore, posebno onih građana koji dele moja moralna i šira politička uverenja, uputim iskreno žaljenje svim građanima Republike Hrvatske, posebno Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je naneo bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragičnim događajima.

A onda u martu 2005. godine Đukanović je demantovao "mlađanog Mila".

- JNA jeste imala jednu definitivno nečasnu ulogu i u Hrvatskoj i u Bosni. Crna Gora utoliko što su njeni ljudi, makar i manipulisani, makar i vođeni tim motivom očuvanja Jugoslavije, učestvovali - rekao je Đukanović, i dodao da je i on za to "moralno i politički odgovoran", iako nije imao nikakvu ulogu u upravljanju JNA.

Od velikog Srbina do srbofoba

Na počecima svoje trodecenijeske političke karijere Milo Đukanović se i te kako ponosio svojim srpskim poreklom. I voleo Srbiju, iskazujući joj veliku privrženost.

Uoči parlamentarnih izbora 1998. izjavio je:

- Zbog vekovnih bratskih veza, zajedničke krvi u svim ratovima prolivene, zbog vekovnog sna najboljih Crnogoraca i Srbijanaca, zbog izvesno bolje zajedničke budućnosti, Crna Gora se i otvorenog srca opredelila za život u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Milo Đukanović Antonio Ahel/ATAImages
 

Međutim, njegova "ljubav" prema Srbiji trajala je sve do 2000. godine, kada je istakao da je zabrinut za bezbednost zbog "borbe" za Crnu Goru.

- Nažalost, moram reći da je bezbednost svih nas dovedena u pitanje usled produženja jugoslovenske krize. Što se mene lično tiče, potpuno sam svestan šta radim u politici. Svestan sam da to znači da ulazim u konflikt sa interesima onih koji su se navikli na poniženu Crnu Goru koja nema dostojanstva. Ali, niti želim, niti mogu da se vratim sa tog puta.

U martu 2002, nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma, istakao je:

- Ovim dokumentom nije ugroženo pravo Crne Gore da nakon određenog perioda proveri volju svojih građana u odnosu na pitanje svoje budućnosti. Crnogorska politička javnost ima razloga da bude zadovoljna ovim što smo postigli.

Nakon referenduma 2006. godine, Đukanović se konačno "oslobodio" mrske mu Srbije:

- Čestitam svim građanima državu! Ovo je najznačajniji dan u novijoj istoriji Crne Gore. Imamo državu i nikada više nećemo dozvoliti da na bilo koji način dovedemo u pitanje našu državu - uskliknuo je on.

Državu "brani" i danas.

Milijarde, za koje mnogi tvrde da je zaradio tokom višedecenijskog bavljenja politikom, samo su  "bedna" nadoknada za 15-časovno radno vreme, tokom kojeg uglavnom vređa vlastiti narod i zdrav razum onih koji su ga, nekim čudom, sačuvali tokom njegovog vladanja.

Od branitelja Kosovskog zaveta do najboljeg partnera tzv. Kosova

- Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima - isticao je na početku svoje političke karijere Milo Đukanović.

Foto: Printscreen
 

Ipak, samo nekoliko godina kasnije, motivisan sve jačom podrškom iz zapadnih centara moći, njegova strasna borba za Kosovo pretvorila se prvobitno u podršku NATO zlikovcima u bombardovanju SR Jugoslavije i otimanju Kosova da bi, u konačnom, postao jedan od najbližih saradnika zlikovaca i terorista, koji su uniformu zamenili odelima, a činove u terorističkoj OVK – "državnim“ funkcijama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike