Stigla potvrda: Tužilaštvo ispituje ima li elemenata krivičnog dela u pretećim izjavama Mila Đukanovića

25.04.2024

12:38

0

Đukanovićeva poruka predstavlja kombinaciju nervoze, pritiska i straha

Stigla potvrda: Tužilaštvo ispituje ima li elemenata krivičnog dela u pretećim izjavama Mila Đukanovića
Milo Đukanović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Više državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li u poruci bivšeg predsednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića o tome da bi poslednja hapšenja nekadašnjih i sadašnjih visokih državnih funkcionera mogla rezultirati osvetama, ima elemenata krivičnog dela.  

To je za podgoričke Vijesti rekla rukovodilac i portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.  

- Više državno tužilaštvo u Podgorici će, povodom izjave navedene u Vašem pitanju, preispitati eventualno postojanje elemenata bića krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - navela je ona u odgovoru.

Govoreći o poslednjim hapšenjima aktuelnih i bivših funkcionera, Đukanović je u intervjuu za podgorički Radio Antenu M rekao da, kako je naveo,“živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti”. Dodao je da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo - “društvo osvetnika”.

Bivši šef države je kazao da to nije karakteristično “samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta”, već da se treba prisetiti da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.  

Povod za njegovu poruku su hapšenja zvaničnika iz vremena vlasti DPS-a - bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića. Njih Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, odnosno za učešće u kriminalnoj organizaciji.  

Pravnik Boris Marić ocenio je juče za Vijesti da Đukanovićeva poruka predstavlja “kombinaciju nervoze, pritiska i verovatno straha”, i da ima “sve elemente pretnje tužilaštvu”. Iz nekih vladajućih partija pozvali su prekjuče pravosudne organe da ispitaju da li u Đukanovićevoj izjavi ima elemenata krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike