Srbija uputila Hrvatskoj diplomatsku notu: Ministru Milićeviću uskraćeno pravo kretanja i odavanje pijeteta žrtvama!

15.04.2024

18:21

0

Ministarstvo spoljnih poslova ističe kako Republika Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Republikom Hrvatskom

Srbija uputila Hrvatskoj diplomatsku notu: Ministru Milićeviću uskraćeno pravo kretanja i odavanje pijeteta žrtvama!
Copyright 24sedam

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je diplomatsku notu Hrvatskoj i osudilo zabranu ulaska ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

Ovim činom, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica, navedeno je u saopštenju ministarstva.

- Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve. Istovremeno, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova ističe kako Republika Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Republikom Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike