Međustranački dijalog odvija se po "Četam haus" pravilu, evo i šta to znači

20.04.2021

08:36 >> 09:38

0

Razgovori sa poslaničkim grupama trebalo bi da traju do 22. aprila

Međustranački dijalog odvija se po "Četam haus" pravilu, evo i šta to znači
Copyright Foto:24sedam/Profimedia/Printscreen

Povodom poboljšanja izbornih uslova u Srbiji, u okviru međustranačkog dijaloga započete su konsultacije evropskih poslanika sa poslaničkim grupama.

Sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčkom i Knutom Flekenštajnom razgovore su obavili šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević i poslanik te stranke Žarko Obradović, a prethodno su sa međunarodnim posrednicima razgovarali i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i njegova zamenica Sandra Božić.

Danas sa evroparlamentarcima imaju zakazane termine Savez vojvođanskih Mađara i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, dok su u sredu to Jedinstvena Srbija i Socijaldemokratska partija Srbije.

U četvrtak će sa predstavnicima EP razgovarati Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Razgovori sa poslaničkim grupama trebalo bi da traju do 22. aprila.

Prema rečima predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, dinamika razgovora zavisi od predstavnika Evropskog parlamenta, koji su tražili vreme za takozvanu pripremnu fazu.

-Pre nekoliko dana su mi se obratili pismom i obavestili da će voditi konsultacije od 19. do 22.aprila, rekao je Dačić.

Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je rekao da bi posrednici iz Evropskog parlamenta eventualno 7. maja došli u Beograd na razgovore sa njim, kako bi se dogovorio početak dijaloga u junu, a sve aktivnosti do tada će se odvijati onlajn.

Posrednici Evropskog parlamentu poručuju da se dijalog vodi u korist građana Srbije, kako bi dobili mogućnost da biraju svoje predstavnike u izbornom procesu koji je maksimalno slobodan i pravedan.

U pismu posrednika Evropskog parlamenta koje je objavio Blic navodi se i da građani zaslužuju da budu prikladno obavešteni o različitim političkim programima i stavovima koje zauzimaju stranke ili platforme koje se kandiduju.

-Očekujemo od svih učesnika u dijalogu da pristupe ovim razgovorima na pozitivan i konstruktivan način pun poštovanja. Razgovaraćemo i što je još važnije pažljivo ćemo slušati šta poslaničke grupe u Narodnoj skupštini i političke platforme koje su trenutno van parlamenta imaju da kažu o nekim od najvažnijih pitanja za demokratiju Srbije, navodi se u pismu.

Očekuju da Vlada Srbije, vladajuća parlamentarna većina i opozicija preuzmu punu odgovornost i rade zajedno ka cilju.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je deo posredničkog tima Evropskog parlamenta u međunastranačkom dijalogu, kaže da je cilj da se međustranački dijalog završi “mnogo pre predstojećih izbora” kako bi ostalo dovoljno vremena za, kako navodi, sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima.

Ona je naglasila da je cilj da se prva runda konsultacija sa svima u Srbiji koji žele da učestvuju u dijalogu završi do kraja maja.

Pripremna faza odvija se, inače, po takozvanom “Četam haus” pravilu.

Profimedia

Format dijaloga po takozvanom Četam haus pravilu, postoji više od 90 godina, a poreklo vodi iz Velike Britanije – iz Kraljevskog instituta za međunarodne odnose. Napisano u originalu, na engleskom jeziku, Četam haus pravilo ima tačno 40 reči – i u njima je suština ove specifične forme dijaloga.

-Kada se sastanak, ili njegov deo, održava uz poštovanje Četam haus pravila, učesnici smeju da koriste informacije koje su čuli, ali ni identitet ni pripadnost govornika ili drugih učesnika ne sme biti otkrivena, glasio bi okvirni prevod na srpski jezik ovog pravila, prenosi BBC.

Pravilo je zvanično prevedeno na arapski, kineski, francuski, nemački, portugalski, španski i ruski jezik. Nastalo je 1927. godine, dok su 1992. i 2002. nastale njegove unapređene verzije.

Za suštinu imaju uspostavljanje poverenja među učesnicima u dijalogu koji unapred znaju da njihove reči neće biti predmet rasprave i u javnosti.

Učesnici, doduše, mogu sami odabrati da otkriju šta su rekli iza zatvorenih vrata – sve dok ne otkrivaju šta su rekli drugi ljudi za stolom.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike