Čuveno bekstvo iz Alkatraza koje je misterija i dan-danas: Pobegli uz pomoć kašike i harmonike

13.06.2024

12:02

0

Autor: K. O.

Trojica zatvorenika izvela su ovo bekstvo, o kom je kasnije snimljen i film

Čuveno bekstvo iz Alkatraza koje je misterija i dan-danas: Pobegli uz pomoć kašike i harmonike
Copyright Profimedia

Bekstvo iz Alkatraza 1962. godine jedno je od najpoznatijih i najfascinantnijih bekstava iz zatvora u istoriji. Evo šta se tada dogodilo.

Zatvor Alkatraz, poznat kao "Stena", bio je savezni zatvor smešten na ostrvu u zalivu San Franciska, koji je važio za jedan od najstrože čuvanih zatvora u svetu. Zatvor je bio namenjen za smeštaj najopasnijih i najproblematičnijih zatvorenika.

A ovo čuveno bekstvo izvela su trojica zatvorenika: Frenk Moris i braća Džon i Klarens Englin. Svi oni su imali kriminalne dosijee, ali i veštine koje su im pomogle u planiranju bekstva.

Profimedia
 

Planirali ga šest meseci

Planiranje bekstva trajalo je oko šest meseci. Zatvorenici su koristili razne alate i materijale koje su sakupili u zatvoru, uključujući kašike, stare motorne testere, otpatke betona i druge improvizovane alatke. Njihova strategija uključivala je bušenje rupa u zidovima svojih ćelija koje su vodile do neiskorišćenih hodnika iza ćelija.

Koristeći metalne kašike ukradene iz menze, bušilicu napravljenu od motora usisivača i odbačene testere, probili su se do nečuvanog pomoćnog hodnika. Da bi prikrio zvuk bušilice, Moris je svirao harmoniku svakog dana tokom jednog sata kada je zatvorenicima bila dozvoljena muzika.

Nakon što su napravili rupu dovoljno veliku da se kroz nju provuku do hodnika, popeli su se na praznu gornju etažu ćelijskog bloka i postavili tajnu radionicu. Kako bi sakrili rupe na zidovima ćelije, napravili su lažne rešetke od papira iz časopisa zatvorske biblioteke.

Profimedia
 

U svojoj radionici započeli su izradu improvizovanog gumenog splava dimenzija 2x5 metara i prsluka za spasavanje napravljenih od 50 ukradenih kišnih mantila. Da bi zaptivali gumu, otopili su je pomoću zatvorskih cevi sa toplom parom. Zatim su malu harmoniku pretvorili u alat za naduvavanje splava i napravili vesla od šperploče.

Kako su pobegli?

U noći 11. juna 1962. godine, trio je započeo svoje bekstvo. Kroz rupe koje su napravili u zidovima svojih ćelija došli su do uskog prolaza iza njih. Koristili su ventilacioni kanal da se popnu do krova zgrade, a zatim su se spustili niz zatvorski zid.

Takođe su napravili improvizovane splavove od ukradenih kišnih mantila, koje su zalepili zajedno pomoću lepka napravljenog od sapuna. Uz pomoć ovih splavova, pokušali su da pređu zaliv San Franciska.

Profimedia
 

Nikada nisu pronađeni

Do jutra, zatvorski čuvari su otkrili bekstvo. Odmah je pokrenuta velika potraga, ali zatvorenici nikada nisu pronađeni. Splav i neki lični predmeti su kasnije pronađeni u vodi, ali nije bilo dokaza da su bekstvo preživeli.

Od tada postoje mnoge teorije o njihovoj sudbini. Neki veruju da su se utopili u hladnim vodama zaliva, dok drugi misle da su uspešno pobegli i započeli novi život. Njihov slučaj je postao predmet mnogih istraživanja, knjiga, filmova i dokumentaraca.

Jedan od najpoznatijih filmova o ovom bekstvu je "Bekstvo iz Alkatraza" iz 1979. godine, u kojem glavnu ulogu igra Klint Istvud. Film pruža dramatizovanu verziju događaja i dodatno popularizuje priču o bekstvu.

Profimedia
 

Bekstvo iz Alkatraza 1962. godine ostaje jedno od najintrigantnijih i najkontroverznijih bekstava iz zatvora. Iako sudbina trojice zatvorenika ostaje nepoznata, njihov podvig i dalje fascinira ljude širom sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike