Kako da pronađete izgubljen mobilni telefon čak i ako se isključio ili mu je iscurila baterija

12.06.2024

15:14

0

Autor: V. I.

Oslanjajući se na globalnu mrežu uređaja i napredne tehnologije upravljanja baterijom, sada je lakše nego ikad locirati izgubljeni uređaj

Kako da pronađete izgubljen mobilni telefon čak i ako se isključio ili mu je iscurila baterija
Copyright Profimedia

Gubitak mobilnog telefona može biti stresan i frustrirajući, posebno ako je uređaj isključen ili mu je iscurila baterija. Srećom, savremena tehnologija nudi rešenja koja vam mogu pomoći da pronađete svoj uređaj čak i u takvim situacijama. Nova funkcija koja se oslanja na globalnu mrežu uređaja omogućava praćenje vašeg telefona ili tableta, pružajući vam šansu da ga locirate bez obzira na stanje baterije.

Funkcija rezervne baterije

Funkcija rezervne baterije se često koristi u automobilskim aplikacijama kako bi sačuvala određenu količinu energije nakon što se glavna baterija isprazni. Iako pametni telefoni nemaju namenski rezervni kapacitet te vrste, oslanjaju se na sofisticirane sisteme upravljanja baterijom koji nude slične funkcije. Ovi sistemi sprečavaju bateriju da se isprazni ispod određenog praga, štiteći je od oštećenja i obezbeđujući optimalne performanse.

U nekim pametnim telefonima, ovi sistemi omogućavaju komponentama kao što je Bluetooth da nastave da rade u stanju niske potrošnje čak i kada je telefon isključen. Tako funkcije praćenja uređaja mogu ostati aktivne određeno vreme nakon što isključite telefon, uz minimalnu potrošnju baterije.

Profimedia
 

 

Praćenje na iPhone uređaju

Pametni telefon iPhone (11 i novije verzije sa operativnim sistemom iOS 15.2 i novijim) koriste bežične čipove koji ostaju aktivni u režimu rezerve snage do pet sati nakon isključivanja, omogućavajući praćenje preko Apple mreže Find My.

Praćenje na Android uređajima

Slična funkcionalnost je dostupna na određenim Android uređajima, kao što su Google Pixel 8 i 8 Pro. Ovi uređaji mogu preneti tačne podatke o lokaciji dok traje rezervno punjenje. Google usluga Find My Device, kao i Samsungova Find My Mobile i Apple Find My Network, koriste podatke o lokaciji iz grupnog izbora da vam pomognu da pronađete uređaje na osnovu njihove poslednje poznate lokacije.

Globalna mreža

Mreža Find My Device koristi trenutnu lokaciju uređaja ako je na mreži, njegovu lokaciju kada je poslednji put bio na mreži ili lokaciju preuzetu sa drugih Android uređaja na mreži ako je vaš uređaj van mreže. Android uređaji koji učestvuju u mreži Find My Device koriste Bluetooth i druge tehnologije da traže uređaje u blizini. Ako otkriju vaš, šalju njegovu lokaciju na Find My Device. Vaš Android radi isto kada otkrije druge povezane uređaje.

Privatnost i bezbednost

Korišćenjem ove globalne mreže, Find My Device može da locira uređaje gotovo svuda. Moći ćete da locirate svoj uređaj uz pomoć drugih obližnjih Android uređaja i dodataka, koji takođe imaju omogućenu opciju "Find your offline devices". Moći ćete da prijavite samo lokacije uređaja na koje naiđete i pristupite svojoj lokaciji, a ne ličnim podacima bilo kog učesnika. Slično, drugi neće moći da pristupe vašim informacijama.

Mogućnost praćenja isključenih uređaja postaje sve raširenija kako proizvođači čipova nastavljaju sa inovacijama. Ako ste zabrinuti za privatnost, možete kontrolisati svoje učešće u ovim mrežama putem podešavanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike