Hitlerov misteriozni bastion i dalje privlači pažnju svojim tajnama: Betonska oda gigantomaniji jednog vođe (FOTO+VIDEO)

08.06.2024

20:22

0

Autor: V. I.

Prema jednoj od teorija Hitler je ovde sakrio blago

Hitlerov misteriozni bastion i dalje privlači pažnju svojim tajnama: Betonska oda gigantomaniji jednog vođe (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Usred Drugog svetskog rata, dok su ratne linije bile u stalnom pomeranju a neprijatelji se nadmetali za prevlast, vođa nacista Adolf Hitler osmislio je niz tajnih bunkera. Među njima se ističe Bunker Valentin u Bremen-Faržu, fascinantna kombinacija vojničkog inženjeringa, opsesivne tajnovitosti i Hitlerove gigantomanije.

Istorija i gradnja

Bunker Valentine, nazvan po nemačkom inženjeru koji je predvodio njegovu izgradnju, bio je smešten duboko u šumama Istočne Evrope. Od 1943. do 1945. hiljade prinudnih radnika iz cele Evrope radilo je na gradilištu bunkera.Hitler je verovao da će ovaj bunker pružiti konačno utočište ukoliko se ratni tok okrene protiv njega. Građen od armiranog betona i čelika, bio je dizajniran da izdrži i najjače bombardovanje. 

Dizajn i funkcija

Unutrašnjost Bunkera Valentin bila je prava tvrđava koja se prostire na neverovatnh  35.000 kvadratnih metara, što je čini najvećim samostojećim bunkerom u Nemačkoj. Sobe su bile povezane uskim hodnicima, sa sistemom ventilacije koji je omogućavao svež vazduh čak i tokom hemijskih napada.

Sobe su bile opremljene svim potrebnim za dugotrajan boravak, uključujući zalihe hrane, vode i medicinskog materijala. Postojale su i komandne sobe opremljene najnovijom komunikacionom tehnologijom tog vremena.

 

 

Tajnovitost i mitovi

Bunker Valentin je u svoje vreme bio obavijen velom tajne. Malo ko je znao tačnu lokaciju, a radnici koji su ga gradili često su premeštani kako bi se sprečilo curenje informacija. Nakon rata, bunker je postao predmet mnogih teorija zavere. Neki veruju da je Hitler tu sakrio blago, dok drugi misle da je tu razvio tajne tehnologije koje nikada nisu ugledale svetlost dana.

Posleratna sudbina

Nakon rata, Bunker Valentin je napušten i gotovo zaboravljen. Tek nekoliko decenija kasnije, istraživači i avanturisti su počeli da istražuju ovaj misteriozni objekt. Danas, bunker stoji kao podsećanje na mračnu prošlost i ljudsku opsesiju za kontrolom i sigurnošću.

 

Profimedia
 

 

Zanimljivosti

Neprobojna konstrukcija: Bunker je bio izgrađen sa zidovima debljine oko četiri metra, što ga je činilo gotovo neprobojnim za tadašnje bombe.

Visok stepen tajnovitosti: Hitler je lično nadgledao mnoge faze izgradnje i uvek je insistirao na apsolutnoj tajnosti.

Misteriozni nestanci: Mnogi radnici koji su radili na izgradnji bunkera misteriozno su nestali, što je dodatno podstaklo teorije zavere.

Bunker Valentine ostaje fascinantno poglavlje u istoriji Drugog svetskog rata, mesto gde se inženjerska genijalnost susrela sa paranojom jednog od najkontroverznijih lidera modernog doba. Njegova priča podseća nas na složenost ratova i ljudsku potrebu za sigurnošću u nesigurnim vremenima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike