Otkriven najčešći razlog zbog kojeg žene varaju: Ova svakodnevna stvar razara veze i brakove

20.06.2024

13:38

1

Autor: V. I.

Saznajte šta dovodi do smanjenja želje kod žena

Otkriven najčešći razlog zbog kojeg žene varaju: Ova svakodnevna stvar razara veze i brakove
Copyright Profimedia

U modernim vezama, balans između ličnih i zajedničkih obaveza postaje sve važniji. Nažalost, mnoge žene osećaju da njihove dnevne obaveze ostaju samo na njihovim plećima, što često vodi do frustracija i nezadovoljstva u vezi. Istraživanja su pokazala da ovo nezadovoljstvo može imati ozbiljne posledice, uključujući i neverstvo.

Iznenađujući rezultati ankete

Veliko istraživanje sprovedeno u Francuskoj otkrilo je da većina žena koje varaju to čine jer osećaju da im njihovi partneri ne pomažu dovoljno u dnevnim obavezama. Anketa koja je obuhvatila 10.000 žena pokazala je da je 73 odsto ispitanica koje su bile neverne to učinilo delom zbog partnerove nezainteresovanosti za pomoć oko kućnih poslova.

Ovu anketu sproveo je Gledon, veb-sajt fokusiran na žene koje su u vezama. Anketirane su bile isključivo korisnice sajta, koje su imale mogućnost da navedu više razloga zašto su se upustile u aferu. Najveći broj njih je kao jedan od razloga naveo nedostatak pomoći partnera oko kućnih poslova.

Profimedia
 

 

Najnovija istraživanja

U nedavnom istraživanju objavljenom u “Archives of Sexual Behavior”, potvrđeno je da žene gube želju za vođenjem ljubavi s muškarcima koji odbijaju da obavljaju kućne poslove. Psiholozi Emily A. Harris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuisali su više od hiljadu žena koje žive s partnerima i imaju decu, postavljajući im pitanja o stepenu seksualne želje, podeli kućnih poslova i osećanjima prema toj podeli.

Rezultati su pokazali da žene koje obavljaju veći deo kućnih poslova imaju znatno manju želju za seksom sa svojim partnerima u poređenju sa ženama u vezama gde su muškarci više uključeni u obavljanje kućnih poslova. Ukratko rečeno žene više seksualno uzbuđuju muškarci koji kuvaju, čiste i brinu o deci.

Profimedia
 

 

Glavni razlozi za gubitak želje

Najzanimljiviji deo istraživanja bio je u otkrivanju dva specifična faktora koja objašnjavaju zašto nejednaka podela kućnih poslova ima toliki uticaj na seksualnu želju žena.

Prvo, studija je pokazala da žene koje preuzimaju veći deo zajedničkih obaveza često osećaju da je ta dinamika nepravedna. Taj osećaj nepravednosti doprinosi smanjenju želje za partnerom. Ovo pobija argument da žene preuzimaju više obaveza jer to žele ili uživaju u njima. Studija je otkrila da su žene u neuravnoteženim partnerstvima često ogorčene zbog takve situacije.

Drugo, istraživači su utvrdili da žene koje se suočavaju s neravnotežom u podeli obaveza češće osećaju da njihov partner zavisi od njih. Osećaj da se partner oslanja na njih za osnovne životne zadatke dovodi do niže seksualne želje. Kako istraživači ističu, preuzimanje svih tih zadataka stvara dinamiku sličnu odnosu majke i deteta, što žene ne smatraju previše seksualno uzbudljivim.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike