Ako želite više para i uspeh, unesite biljke u radni prostor: Ove su najbolji izbor za kancelariju

17.06.2024

09:23

0

Autor: K. O.

Podstiču kreativnost, produktivnost i bolje raspoloženje

Ako želite više para i uspeh, unesite biljke u radni prostor: Ove su najbolji izbor za kancelariju
Copyright Profimedia

Poželeli ste da oplemenite vaš radni prostor, a niste sigurni koje su biljke za to najbolje. Za početak treba da znate da je sjajna ideja da se biljke nađu u vašem poslovnom okruženju jer pročišćavaju vazduh, smanjuju stres, mogu vas zaštititi od prašine, toksina i melanholije, a možete iz njih izvući i povoljnu energiju.

Naučnici kažu da ako želite povišicu, najbrži put ka uspehu je da u svoje radno okruženje unesete biljke. Tako je jedno istraživanje britanskih naučnika koje je objavio Univerzitet Eksiter pokazalo da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45 odsto, produktivnost za 40 odsto, a opšte raspoloženje za ćak 50 odsto.

Istraživači sa Univerziteta u Eksiteru organizovali su studiju koja je obuhvatala 350 ispitanika podeljenih u improvizovane kancelarije. Svim ispitanicima dodeljen je isti posao, a rezultati su pokazali znatno veću produktivnost i kreativnost na radnim mestima koja su bila okružena biljkama.

Freepik
 

-Još ranije je bilo poznato da dizajniranjem sopstvenog radnog prostora možemo poboljšati zdravlje, sreću i produktivnost. Bilo je vreme da odemo i korak dalje i ispitamo da li se isti princip može primeniti i na kreativnost i istražiti da li dizajniranjem radnog prostora možemo poboljšati efektivnost rada. A rezultati su pokazali da se kreativnost može povećati za čak 45 odsto zahvaljujući biljkama i dizajniranju radnog okruženja jer unapređuju naše psihološko blagostanje – objašnjava psiholog dr Krejg Najt.

Treba da napomenemo da cveće u radnom prostoru upija negativna zračenja elektronskih aparata, a kancelarije su ih prepune. Biljke štite od buke, eliminišu neprijatne mirise i na taj način stvaraju idealne uslove za rad, posebno dok sedite u kancelarijskim stolicama.

Pixabay
 

A evo koje će se biljke savršeno ukopiti u svaku kancelariju:

1. Sanseverija (Sansevieria)

Sanseverija, afričko koplje ili indijansko pero je veoma otporna biljka, pa samim tim i savršen izbor ako nemate mnogo iskustva u hortikulturi. Neće joj smetati suv vazduh i manjak sunčeve svetlosti ili ako zbog posla ponekad zaboravite da je zalijete. Iako je neće “ubiti”, manjak nege može uticati na njenu lepotu jer će šare na njenim listovima postati nešto bleđe.

Pixabay

2. Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija pripada sukulentima i veoma je popularna sobna biljka. Idealna je za radni prostor jer prema feng šui filozofiji, zamija aktivira polja sreće i novca i upija negativnu energiju. Nega zamije ne predstavlja zahtevan posao jer joj je dovoljna tek osnovna nega. Potrebno joj je tek jedno zalivanje u mesec dana, a leti nešto češće.

Profimedia

3. Krasula (Crassula ovata)

Krasula ili japansko drvo novca je veoma popularan izbor za kancelarije, jer kako samo ime nagoveštava, prisustvo ove biljke navodno privlači novac. Postoje objašnjenja da listovi biljke sadrže eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti, pa se na taj način postižu bolji rezultati i veća zarada.

Profimedia

4. Potos (Pothos)

Ova puzavica, poznata i pod nazivima Scindapsus i Devil’s Ivy, u srodstvu je sa filodendronom. Scindapsus se vrlo lako gaji i dobro podnosi suv vazduh. Tolerisaće i slabije osvetljenje, a nagraditi vas brzim rastom ako ga zalijete s vremena na vreme.

Profimedia

5. Kaktus olovka (Euphorbia tirucalli)

Popularnost duguje kako neobičnom izgledu, tako i svojoj otpornosti. Baš kao i ostale vrste kaktusa, ova biljka ne zahteva previše pažnje. Držite je na svetlom mestu, ali ne i direkto izloženu suncu. Voli vlažne prostore, ali je zalivanje potrebno svega jednom mesečno. Odlična je za kancelarije, jer je nije pogodno držati blizu dece. Ako se polome, grančice ove biljke ispuštaju mleko koje je otrovno, pa je potreban oprez.

Profimedia

6. Lovor

Ova biljka nije samo lepa, već i veoma korisna. Eterična ulja koja se nalaze u lišću mogu vas osloboditi glavobolje, poboljšavaju cirkulaciju krvi, dezinfikuju vazduh, oslobađaju umora i stresa. U drevnom Rimu se verovalo da lovorov list donosi veliku sreću i bogatstvo.

Profimedia

7. Dracena

Ova biljka se od davnih vremena smatra drvom uspeha i sreće. Postoji mišljenje da zahvaljujući svojoj energiji pomaže u postizanju stabilnog profita u poslu, a takođe daje optimizam i samopouzdanje.

Profimedia

8. Kaktus

Ova biljka je takođe simbol sreće i pomaže u borbi protiv negativne energije i loših želja. Plus, kaktus je bolji od svih drugih biljaka za kancelariju jer apsorbuje sve štetne gasove iz raznih mašina.

Freepik
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike