Fenomen večne vatre koja gori hiljadama godina u prirodi ne prestaje da zaokuplja pažnju (VIDEO)

27.01.2024

20:24

0

Autor: V. I.

Ne postoji osoba imuna na ovaj neobičan prizor

Fenomen večne vatre koja gori hiljadama godina u prirodi ne prestaje da zaokuplja pažnju (VIDEO)
Copyright Profimedia

Fenomen večne vatre u prirodi je zanimljiv i misteriozan događaj. Ove večne vatre su plamenovi koji kontinuirano gore godinama, a ponekad i decenijama ili vekovima. Njihovo postojanje može da se objasniti prisutnošću prirodnih gasova, poput metana, koji kontinuirano izlaze iz zemlje i zapale se kada dođu u kontakt s kiseonikom u vazduhu.

Ovi fenomeni su ne samo fascinantni za posmatranje, već su i važni za naučnike koji istražuju prirodne gasove i njihov uticaj naprrodu. "Večne vatre" pružaju uvid u podzemne geološke procese i pomažu u razumevanju načina na koji prirodni gasovi mogu da utiču na atmosferu Zemlje.

Profimedia
 

Međutim, važno je naglasiti da su neki od ovih fenomena osetljivi na ljudske aktivnosti. Eksploatacija prirodnih resursa i promene u prirodi mogu da ugroze ove prirodne "večne vatre", što ukazuje na potrebu za njihovom zaštitom i očuvanjem. Postoji nekoliko poznatih lokacija širom sveta gde se mogu naći prirodne "večne vatre"

1. Janartaš (Plamteća stena), Turska:

Janartaš u Turskoj je čudno geografsko mesto koje sadrži desetine malih požara izazvanih otvorima za gas metana na stenovitim padinama planine. Vatre gore već oko 2.500 godina. Veruje se da je Janartaš drevna planina Himera, gde se pojavila legenda o himeri, mitskom hibridnom čudovištu koje bljuje vatru i koje se sastoji od delova tela nekoliko različitih životinja (obično lava, koze i zmije).


2. Večni plamen u Česnut Ridž parku, Njujork, SAD

Neprekidno trepereći unutar pećine iza vodopada u njujorškom parku, ovaj mali plamen je podstaknut depozitom prirodnog gasa za koji se veruje da potiče iz ugljovodonika iz škriljaca iz gornjeg Devona. Plamen se ponekad ugasi i moraju ga ponovo zapaliti planinari koji prolaze. U svakom slučaju, gas ga održava upaljenim tokom svih godišnjih doba - čak i kada se vodopad koji ga okružuje zamrzne.


3. Door to Hell (Vrata pakla), Turkmenistan

Smešten usred pustinje Karakum u Turkmenistanu, ovo polje prirodnog gasa otkrili su 1sedamdesetih sovjetski petrohemijski inženjeri. Ubrzo nakon što je izvršena operacija bušenja, tlo ispod lokacije se urušilo, zatrpavajući platformu i kamp. Na sreću, nijedan život nije izgubljen, ali pošto su velike količine otrovnog gasa metana izbacile sa lokacije, inženjeri su odlučili da je najbezbednija opcija da se gas zapali i pusti da izgori, a ne da ugrozi obližnje seljane nastavljajući da ga izvlače. Očekivalo se da će požar trajati samo nekoliko nedelja, ali pola veka kasnije, Vrata pakla — koja se takođe nazivaju gasni krater Darvaza - još uvek gore.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike