Čudo prirode: Drvo ni na nebu ni na zemlji, nikom nije jasno kako uspeva da preživi već hiljadu godina (FOTO+VIDEO)

28.11.2023

12:12

0

Autor: V. I.

Pred ovim prirodnim fenomenom zanemeli su i naučnici

Čudo prirode: Drvo ni na nebu ni na zemlji, nikom nije jasno kako uspeva da preživi već hiljadu godina (FOTO+VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Poznato je da je država Vašington dom brojnih čuda prirode a jedno od najpoznatijih je kalaločko drvo života. Smešteno duž obala pacifičke obale, u Olimpijskom nacionalnom parku, ovo drvo jedno je od najčuvenijih na svetu.

Kalaločko drvo života, kako ga zovu, jedinstveno je po tome što mu korenje nije u zemlji, već se, prema nekim procenama, skoro 1.000 godina održava na stenovitim liticama. 

Ovu sitkinsku omoriku zovu "Drvo života“ jer se čini da čudesno opstaje jer bi, s obzirom na okolnosti, trebalo da bude mrtvo. Nalazi se na litici, koja je godinama bila podvrgnuta intenzivnoj eroziji, što je stvorilo pećinu ispod drveta. . Samo vitice korena pričvršćuju drvo za zemlju, a većina korenja izložena je i prostire se unutar praznine.

 

 

Posetioci, koji na ovu destinaciju dolaze samo da bi videli Kalaločko drvo života, začuđeni su da je i pored jakih oluja i vetrova koji redovno pogađaju ovaj kraj, ono i dalje uspravno i stabilno.

Legenda kaže da ovo veličanstveno drvo čuva drevne tajne, koje su urezane u njegovu koru, i govori ih vetrovima, a meštani pričaju o njegovoj tajni, pridajući mu gotovo mistično značenje i moć.

Šta god neko mislio o ovom čudu prirode, očigledno je da čovek nikada neće moći u potpunosti da objasni njegovo delovanje niti sazna njegove tajne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike