Ovo je posao veka! Kupili su ovu zemlju za jedan dolar, a onda shvatili: "Ležimo na milijardama!"

05.01.2024

19:50

0

Očekivali su da će pronaći male rezerve prirodnog gasa koje bi mogle podstaknuti rudarstvo u blizini, bez testiranja sastava plina iz dve zarđale cevi

Ovo je posao veka! Kupili su ovu zemlju za jedan dolar, a onda shvatili: "Ležimo na milijardama!"
Renergen napravio posao veka - Copyright Profimedia

Južnoafrički start up Renergen za jedan je dolar kupio prava za proizvodnju i istraživanje na travnatim poljima u blizini Virdžinije 2013. godine.

Očekivali su da će pronaći male rezerve prirodnog gasa koje bi mogle podstaknuti rudarstvo u blizini, bez testiranja sastava plina iz dve zarđale cevi za bušenje pronađene su enormno visoke koncentracije helijuma, piše CNN.

Osim za naduvavanje balona, helijum ima brojne komercijalne primene. Kad se kondenzira u tekući oblik može se koristiti kao rashladna komponenta u proizvodnji mikročipova i radu MRI uređaja koji spašavaju život. Problem je što su globalne cene helijuma nestabilne, zalihe su neredovne, a gas se proizvodi u manje od deset zemalja sveta.

Renergen kaže da ima rezerve helijijum koje vrede više od 4 milijarde dolara, a moguće je da će se broj popeti i do 12 milijardi dolara aktivacijom svih rezervi.

 

 


- Imali smo skromne težnje za postavljanje male plinske elektrane koja bi mogla isporučivati nekoliko megavata u obližnjim rudnikima. Nismo imali pojma o razmerima i prirodi ove svetske klase helijuma, rekao je glavni operativni direktor Nik Mičel.

 

 

Firma je prvi put uspešno proizvela tekući helijum iz postrojenja u januaru 2023. pa se nada da će s komercijalnim radom započeti unutar sledećeg meseca.

Renergenov helijum ekološki prihvatljiviji

Renergenove rezerve prirodnog gasa posebnim čini neobično visoka koncentracija helijuma.

Glavni izvršni direktor Stefano Marani tvrdi da je prosečna koncentracija 3 posto, a ponegde je postignuto i 12 posto. Poređenja radi, SAD koji je najveći svetski dobavljač helijuma ima prosečnu koncentraciju od 0,35 posto, a Katar tek 0,04 posto.

Zbog toga bi Renergenov helijum mogao biti ekološki prihvatljiviji, smatra Kris Balentin, šef geohemije na Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji. Helijum se proizvodi kao nusproizvod tečnog prirodnog gasa (LNG) – mešavine gasova koja se prvenstveno sastoji od metana, a tek pri određenoj koncentraciji (obično oko 0,3 odsto) postaje ekonomski isplativo za ekstrakciju helijuma.

 

 

– To znači da u snabdevanju helijumom dominiraju proizvođači ugljovodonika koji prodaju i prodaju helijum na strani, a proizvodnja je stoga povezana sa velikim ugljeničnim otiskom. Veća koncentracija helijuma znači da se proizvodi manje povezanog metana, smanjujući ugljični otisak, objašnjava Ballentine.

Još jedna prednost visoke koncentracije je jeftinija proizvodnja, bunari mogu biti plitki, pa su cene niže.
 

Afrička tačka snabdevanja

- Uz česte poremećaje globalnog snabdevanja helijumom, novi igrač u drugom geografskom regionu je veoma dobrodošao, rekao je Balentine.

Trenutno ne postoji globalna proizvodnja helijuma u ​​Africi, gasna polja bogata helijumom se nalaze u Tanzaniji, ali još nisu u komercijalnoj proizvodnji. Marani objašnjava kako je južnoafrička vlada označila Renergenov projekat kao „strateški integrisani projekat“ koji je ubrzao regulatorne procese i procese izdavanja dozvola.

Mičel tvrdi da će u prvoj fazi projekta kompanija proizvoditi oko 350 kilograma helijuma dnevno, što je dovoljno da podmiri potrebe Južne Afrike, dok će u drugoj fazi, koja će biti pokrenuta 2027. godine, povećati proizvodnje za 4,2 tone dnevno, ili 6-8 odsto ukupnih svetskih zaliha.

S obzirom da se predviđa da će globalno tržište helijuma vredeti više od 6 milijardi dolara do 2027. godine, prema istraživanju i tržištima, kompanija će ostvariti značajan profit. Uprkos ambicioznim projekcijama Renergena, cena akcija je zabeležila značajan pad tokom poslednjeg kvartala 2023. godine, verovatno u vezi sa kritikama na račun transparentnosti kompanije.

U decembru su objavili da su prodali 5,5 odsto udela u Tetra4, Renergenovoj podružnici koja upravlja projektom Virginia Gas, za 29 miliona dolara Mahlako Energi Fund i Third Vai Investment, dve kompanije za upravljanje investicijama sa sedištem u Johanesburgu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike