Prirodni fenomen koji oduzima dah: Pogledajte kako izgleda ponoć na Antarktiku (VIDEO)

09.10.2023

20:11

0

Autor: K. O.

Kad je Sunce prelepo u ponoć

Prirodni fenomen koji oduzima dah: Pogledajte kako izgleda ponoć na Antarktiku (VIDEO)
Morski led na Antarktiku pao je na neviđeno niske nivoe - Copyright Profimedia/Sebnem Coskun / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Metju Džordan, koji provodi veći deo godine živeći na Antarktiku, podelio je na društvenim mrežama svoje impresije o tome kako izgleda ponoć u tom delu sveta.

"Dok je Sunce sinoć u ponoć bilo prelepo, ostalo je samo još dve sedmice do početka polarnog dana, što znači da će zalasci i izlasci Sunca uskoro biti prošlost", istakao je.

Polarni dan, poznat i kao ponoćno Sunce, prirodni je fenomen koji se javlja severno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga. Tokom ovog fenomena, Sunce je vidljivo 24 sata dnevno.

Trajanje perioda tokom kojeg Sunce ne zalazi zavisi od geografskog položaja, varirajući od 20 sati na samim krugovima do čak 186 dana na polovima. Suprotni fenomen naziva se polarna noć, kada Sunce uopšte ne izlazi.

 

 

"Nautički sumrak je sada najtamniji. Da to ilustrujem, trenutno je ponoć svetlija nego što je podne tokom sredine zime... Kolika razlika samo dva meseca mogu napraviti...", dodao je on, a piše B92.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike