aktuelno

Recept dana: Tri leće, najsočniji biskvitni kolač na svetu za kojim su svi poludeli, a pravi se jednostavno

24.05.2023

07:51

0

Autor: K. B.

Savršeno zadovoljstvo za sva čula

Recept dana: Tri leće, najsočniji biskvitni kolač na svetu za kojim su svi poludeli, a pravi se jednostavno
Tri leće - Copyright Instagram printscreen/elysheaventlydelights

Tri leće (tres leches) je kolač poznat po svojoj karakterističnoj sočnosti i bogatstvu ukusa. Kombinacija tri vrste mleka - kondenzovanog, običnog i slatkog - natapa mekani biskvit, pružajući mu neodoljivu kremastu teksturu i intenzivan ukus.

Kada se ovi sastojci sjedine, rezultat je fenomenalan, pa nije ni čudo što je za njim poludeo ceo svet.

Slične poslastice postoje širom sveta, a mi imamo koh koji neodoljivo podseća na tri leće.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta (uključujući vreme hlađenja)

Recept:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 grama brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za preliv:

  • 400 ml pavlake za šlag
  • 300 ml kondenzovanog mleka
  • 800 ml mleka
  • jagoda za vrh
Recept dana: Tri leće, najsočniji biskvitni kolač na svetu za kojim su svi poludeli, a pravi se jednostavnoInstagram printscreen/Bicoastalbite
 

Priprema:

Umutite belanca. Kada su belanca čvrsta, postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Zatim nastavite da dodajete jedno po jedno žumanca uz mešanje. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom.

U pripremljena belanca dodati brašno i sve lagano umutiti. U pleh prečnika 31 x 36 cm stavite masni papir i sipajte smesu, pa rasporedite. Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Kada je pečeno, izvadite ga iz tepsije, okrenite i odvojite masni papir.

Biskvit izbušite viljuškom sa obe strane. Sipajte šlag u pleh i još topao biskvit, okrenut naopačke, vratite u pleh. Ostavite neko vreme da upije tečnost.

Kondenzovano mleko pomešati sa običnim mlekom i preliti preko keksa. Ostavite mleko da upije, dok pripremate karamel. Šećer stavite u šerpu da se rastvori na srednjoj vatri, mešajte malo po malo. 

Kada se šećer potpuno rastvori, dodajte šlag i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Ne kuvajte predugo, jer cilj nije da dobijete gustu karamelu. Još mlaku karamelu prelijte preko torte i stavite u frižider da se ohladi. Jagodu stavite na vrh po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike