
Recept dana: Tri leće, najsočniji biskvitni kolač na svetu za kojim su svi poludeli, a pravi se jednostavno
Savršeno zadovoljstvo za sva čula

Tri leće (tres leches) je kolač poznat po svojoj karakterističnoj sočnosti i bogatstvu ukusa. Kombinacija tri vrste mleka - kondenzovanog, običnog i slatkog - natapa mekani biskvit, pružajući mu neodoljivu kremastu teksturu i intenzivan ukus.
Kada se ovi sastojci sjedine, rezultat je fenomenalan, pa nije ni čudo što je za njim poludeo ceo svet.
Slične poslastice postoje širom sveta, a mi imamo koh koji neodoljivo podseća na tri leće.
Vreme pripreme:
- 60 minuta (uključujući vreme hlađenja)
Recept:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 200 grama brašna
- ½ praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za preliv:
- 400 ml pavlake za šlag
- 300 ml kondenzovanog mleka
- 800 ml mleka
- jagoda za vrh

Priprema:
Umutite belanca. Kada su belanca čvrsta, postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Zatim nastavite da dodajete jedno po jedno žumanca uz mešanje. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom.
U pripremljena belanca dodati brašno i sve lagano umutiti. U pleh prečnika 31 x 36 cm stavite masni papir i sipajte smesu, pa rasporedite. Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Kada je pečeno, izvadite ga iz tepsije, okrenite i odvojite masni papir.
Biskvit izbušite viljuškom sa obe strane. Sipajte šlag u pleh i još topao biskvit, okrenut naopačke, vratite u pleh. Ostavite neko vreme da upije tečnost.
Kondenzovano mleko pomešati sa običnim mlekom i preliti preko keksa. Ostavite mleko da upije, dok pripremate karamel. Šećer stavite u šerpu da se rastvori na srednjoj vatri, mešajte malo po malo.
Kada se šećer potpuno rastvori, dodajte šlag i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Ne kuvajte predugo, jer cilj nije da dobijete gustu karamelu. Još mlaku karamelu prelijte preko torte i stavite u frižider da se ohladi. Jagodu stavite na vrh po želji.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari