
Recept dana: Loara - raskošna torta prepuna najkvalitetnijih sastojaka kojoj će se svi diviti, kako zbog ukusa, tako i zbog izgleda
Shvatićete zašto je nazivaju kraljicom među tortama

Loara je zaista kraljica među tortama, a čim je prvi put budete probali postaće vam jasno i zbog čega.
Priprema se od mekanih kora sa lešnicima i izuzetno kremastog fila ukusa vanile. Na sve to se doda i slatka glazura od čokolade, što sveukupno daje božanstven ukus.
Loara je prepuna kvalitetnih sastojaka i raskošna je u svakom smislu, pa ćete zato moći da je služite u svim prilikama.
Možda će vam recept delovati komplikovano, ali zapravo nije, a jedino je potrebno da izdvojite malo više vremena.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Za kore (za četiri kore):
- 16 belanca
- 800 g šećera
- 24 kašika mlevenih lešnika
- 1 limun

Za fil:
- 16 žumanaca
- 2 kašike brašna
- 5 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 750 ml mleka
- 200 g bele čokolade
- 1 margarin
- 250 g prah šećera

Za glazuru:
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
Priprema:
Kore:
Kratko mutite četiri belanca, pa postepeno dodajte šećer (200 g) i sjedinite mikserom, sve dok ne dobijete čvrst šne.
Iscedite limun, pa dodajte u šne nekoliko kapi soka. Dodajte mlevene lešnike (šest kašika) u istu smesu i lagano umešajte.
Sipajte smesu u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom i poravnajte je. Pecite oko 45 minuta na 150 stepeni, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi, pa zatim skinite pek papir.
Napravite još tri kore od preostalih sastojaka.

Fil:
Žumanca penasto umutite sa brašnom, šećerom i vanilin šećerom. Sipajte mleko u šerpu, a kada se bude zagrejalo, dodajte umućena žumanca i kuvajte, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne.
Sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte sve dok se ne otopi. Margarin sobne temperature umutite sa šećerom u prahu, a zatim obe smese pomešajte i sjedinite mikserom.

Slaganje torte:
Premažite koru filom, a zatim preko stavite drugu koru i opet je premažite filom. Ređajte tako sve dok ne potrošite sve sastojke, a kada budete stavili poslednju koru, celu tortu premažite filom.
Stavite je u frižider da se stegne, dok ne napravite glazuru, a nju ćete napraviti tako što ćete istopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom koju ćete preliti preko vrha torte.
Ostavite je još 10 minuta u frižideru, da se glazura stegne.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari