Recept dana: Loara - raskošna torta prepuna najkvalitetnijih sastojaka kojoj će se svi diviti, kako zbog ukusa, tako i zbog izgleda

18.05.2023

07:52

1

Autor: Z.A.S.

Shvatićete zašto je nazivaju kraljicom među tortama

Recept dana: Loara - raskošna torta prepuna najkvalitetnijih sastojaka kojoj će se svi diviti, kako zbog ukusa, tako i zbog izgleda
Ilustracija - Copyright Profimedia

Loara je zaista kraljica među tortama, a čim je prvi put budete probali postaće vam jasno i zbog čega.

Priprema se od mekanih kora sa lešnicima i izuzetno kremastog fila ukusa vanile. Na sve to se doda i slatka glazura od čokolade, što sveukupno daje božanstven ukus.

Loara je prepuna kvalitetnih sastojaka i raskošna je u svakom smislu, pa ćete zato moći da je služite u svim prilikama.

Možda će vam recept delovati komplikovano, ali zapravo nije, a jedino je potrebno da izdvojite malo više vremena.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za kore (za četiri kore): 

  • 16 belanca
  • 800 g šećera
  • 24 kašika mlevenih lešnika
  • 1 limun
Pixabay
 

Za fil: 

  • 16 žumanaca
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 200 g bele čokolade 
  • 1 margarin
  • 250 g prah šećera
Profimedia
 

Za glazuru: 

  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade 

Priprema:

Kore:

Kratko mutite četiri belanca, pa postepeno dodajte šećer (200 g) i sjedinite mikserom, sve dok ne dobijete čvrst šne.

Iscedite limun, pa dodajte u šne nekoliko kapi soka. Dodajte mlevene lešnike (šest kašika) u istu smesu i lagano umešajte.

Sipajte smesu u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom i poravnajte je. Pecite oko 45 minuta na 150 stepeni, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi, pa zatim skinite pek papir.

Napravite još tri kore od preostalih sastojaka. 

Profimedia
 

Fil:

Žumanca penasto umutite sa brašnom, šećerom i vanilin šećerom. Sipajte mleko u šerpu, a kada se bude zagrejalo, dodajte umućena žumanca i kuvajte, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne.

Sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte sve dok se ne otopi. Margarin sobne temperature umutite sa šećerom u prahu, a zatim obe smese pomešajte i sjedinite mikserom.

Pixabay
 

Slaganje torte:

Premažite koru filom, a zatim preko stavite drugu koru i opet je premažite filom. Ređajte tako sve dok ne potrošite sve sastojke, a kada budete stavili poslednju koru, celu tortu premažite filom.

Stavite je u frižider da se stegne, dok ne napravite glazuru, a nju ćete napraviti tako što ćete istopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom koju ćete preliti preko vrha torte.

Ostavite je još 10 minuta u frižideru, da se glazura stegne.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike