Recept dana: Jednostavnija, a podjednako slasna verzija čuvene doboš torte, idealna za zaposlene domaćice

20.05.2023

07:52

0

Autor: K. B.

Njen bogat ukus i jednostavna priprema čine je omiljenom tortom mnogih ljubitelja slatkiša

Recept dana: Jednostavnija, a podjednako slasna verzija čuvene doboš torte, idealna za zaposlene domaćice
Copyright Profimedia

Doboš torta je sinonim za luksuz i raskoš, a svaki zalogaj ove slatke kreacije je prava eksplozija ukusa. Priprema originalne verzije doboš torte iziskuje prilično vremena, pa zato postoji i njena jednostavnija verzija.

Idealna za zaposlene domaćice koje žele ukusan slatkiš za svoje najmilije oko kog neće izgubiti pola dana. Ono što je posebno interesantno je da se u ovoj verziji torta ne peče.

Inače, pravu doboš tortu svetu je pre 134 godine predstavio poslastičar Jozef Doboš. Cilj mu je bio da napravi tortu koja bi mogla dugo da se čuva jer u to vreme nije bilo frižidera. I u tome je uspeo. Mada, pitanje je kome se danas ova torta zadrži u kući duže od dan-dva.

Vreme pripreme:

  •  120 minuta (uključujući vreme hlađenja)

Sastojci:

  • 400 g keksa (plazma ili petit keks)
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g maslaca (omekšalog)
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 3 dl slatke pavlake
  • 2 vanilin šećera
  • malo ruma (opciono)
  • rendana čokolada za dekoraciju ili šerbet
Profimedia
 

Priprema:

U većoj posudi izmrvite keks dok ne dobijete sitne mrvice. Dodajte mlevene orahe, mekani maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smesu.

U manjoj posudi otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Kada se čokolada otopi, dodajte je u smesu sa keksom i dobro promešajte.

U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag. Dodajte šlag u smesu sa keksom i čokoladom. Po želji, dodajte malo ruma za dodatnu aromu.

Sve sastojke dobro sjedinite da dobijete glatku smesu. Uzmite okrugli kalup za tortu i obložite ga providnom folijom. U kalup stavite pripremljenu smesu i ravnomerno je rasporedite.

Stavite tortu u frižider i ostavite je da se hladi najmanje jedan sat, idealno 2 sata, kako bi se stegla.
Nakon što se torta dovoljno ohladila i stegla, pažljivo je izvadite iz kalupa zajedno sa folijom.

 Prebacite tortu na tanjir za posluživanje i pažljivo skinite foliju s vrha. Ukrasite tortu šerbetom ili rendanom čokoladom po želji, stvarajući šare ili uzorke. Vratite tortu u frižider na dodatno hlađenje, barem još 30 minuta pre posluživanja. Pre nego što se prepustite slatkom uživanju, isecite doboš tortu na željene komade i poslužite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike