Točku nagrada za životno delo: Da bi čovek došao do uspeha, prvo mora da dođe do sebe

30.10.2020

10:39 >> 08:41

0

Legendarni gitarista primio je priznanje GODUM i objasnio da je ovo vreme korone i teške situacije za muzičare, kada praktično sve stoji i nema toliko nastup

Točku nagrada za životno delo: Da bi čovek došao do uspeha, prvo mora da dođe do sebe
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Treća po redu godišnja dodela nagrada GODUM Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije održana je u sredu uveče na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212, gde je Nagradu za životno delo dobio čuveni muzičar i frontmen grupe “Smak”, Radomir Mihailović Točak.

– Da bi čovek došao do uspeha, prvo mora da dođe do sebe – reči su Mihailovića, na šta je podsetio voditelj večeri Miloš Milovanović i istakao ogroman značaj koji Točak ima u istoriji jugoslovenskog rokenrola i šumadijskog bluza, budući da je, iako rođen u Čačku, odrastao i stvarao u Kragujevcu. Podsećanje na mnoge hitove “Crna dama”, “Ulazak u harem”, “Daire”, iz bogate karijere realizovano je na velikom platnu kao mozaik spotova i snimaka sa koncerata.

Muzičar Nikola Čuturilo Čutura je dodelio nagradu svom starijem kolegi i iskazao ogromnu i neizmernu čast u ime Udruženja, i za sebe lično, što je nagrada otišla u magične ruke vanserijskog gitariste.

– Ispričaću vam o dva trenutka kada sam bio jako ponosan u životu – započeo je Točak obraćanje prisutnim kolegama u sali.

– Prvi put beše kada sam bio u Novom Sadu 70-ih godina da se učlanim u njihovu estradu, koja mislim da više ne postoji, ali eto to je bilo moje prvo udruženje, za koje sam primio jednu malu člansku kartu i dobio sam dozvolu za rad. Bio sam tada neizmerno ponosan, a drugi trenutak je upravo večeras – naglasio je muzičar i dobio ogroman aplauz u sali.

Legendarni gitarista objasnio je da je u ovo vreme korone i teške situacije za muzičare kada praktično sve stoji i nema toliko nastupa, došlo vreme sabiranja, i zato je ponosan da je među odabranima na ovoj sceni za nagrade.

ATAImages / Antonio Ahel

Najbolja Rok grupa za proteklu 2019. godinu proglašena je “Riblja čorba”, dok je nagrada za Pop muziku otišla u ruke sastavu S.A.R.S.

Vođa “Riblje čorbe” Bora Đorđević nije bio prisutan, ali se obratio putem video linka, iz svog doma u Sloveniji, gde već godinama živi.

– Hvala vam za nagradu grupa godine, nadam se da smo je i zaslužili, imali smo puno koncerata i odličan album “Da tebe nije”, a posebno mi je drago što je dobitnik nagrade i Točak, moj Čačanin i zemljak, tako da ove noći odoše dve nagrade u Čačak – u svom stilu je iskazao zahvalnost pevač i lider rok grupe, osnovane davne 1978. godine.

Miša Aleksić, verni član “Čorbe” i gitarista benda podsetio je da su svi iz benda ponikli u Džez udruženju davnih 70-ih godina, kada su i napravili prve muzičke korake.

– To je naše udruženje, i utoliko nam je nagrada veoma draga, u istoriji smo dobijali mnogo nagrada i priznanja, ali čini nam se da nam je ova najdraža – kazao je Aleksić.

ATAImages / Antonio Ahel

Predsednik Udruženja muzičara Ivan Ilić odmah je istakao da je GODUM ove godine bez publike, u svedenom izdanju, a da je neophodno da se pruži podrška muzičarima na ovaj način koji mnogo manje rade ove godine usled pandemije i pitanje je kako će sve to izgledati i u narednim mesecima.

Najbolji džez sastav je “Kvartet Dragan Ćalina”, a nagradu za najbolje mlade snage dobila je slavna elektro pop rok grupa “Buč Kesidi” iz Pančeva, i ovaj duo – gitarista Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica izašli su na binu i zahvalili se uz nekoliko duhovitih i ironičnih opaski.

Povelje su dodeljene i za najemitovanija dela, tako je u sferi džeza nagradu odnela pesma “Perdao” koju izvodi “Vasil Hadžimanov bend” (sa Senkom i Biserom Veletanlić) i muzičar je lično preuzeo priznanje, u oblasti pop muzike ponovo “Lutka” grupe S.A.R.S. i “Milimetar” Željka Joksimovića.

ATAImages / Antonio Ahel

Pevač Žarko Kovačević ispred S.A.R.S. izrazio je zahvalnost što se grupi dodeljuje nagrada za žanr pop muzike, budući da ranije nisu mogli da ih definišu žanrovski, te su ih etiketirali na razne načine.

ATAImages / Antonio Ahel

Prateći bend na bini bio je “Vlada i Teoretičari zavere”, koji je po konceptu svirao pesme nagrađenih grupa ili pojedinaca – “Pravila, pravila” (Riblja čorba), “Profesore” (Smak / Točak), “Tiho” (Buč Kesidi), “Buđav lebac” (S. A. R. S.) i druge.

Dobitnici povelja za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike su Ivan Makragić, Vlada Marić, diskografska kuća Multimedia Music, bluz i džez festival iz Kosovske Mitrovice – Nort City, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI i Sokoj, kao i bluz muzičar Dragan Marković Mare, vođa grupe “Di Luna Blues Band”.

Dodela GODUM nagrada mogla je da se prati i putem društvenih mreža ovog udruženja, ali i preko YouTube kanala u odloženom terminu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike