Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je pesnikinja Luiz Glik!

08.10.2020

11:10 >> 13:41

0

Priznanje joj se dodeljuje zbog njenog nepogrešivog pesničkog glasa koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je pesnikinja Luiz Glik!
Copyright pw.org

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je pesnikinja Luiz Glik!

Priznanje joj se dodeljuje, kako je danas u Stokholmu saopšteno „zbog njenog nepogrešivog pesničkog glasa koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim“.
Američka pesnikinja je dobitnica Pulicerove nagrade za poeziju 1993. godine.
Puno ime joj je Luiz Elizabet Glik (Louise Elisabeth Glück). Potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku.

Prema književnoj kritici, njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi. Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči.

U eseju “Dokazi i teorije” navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem. Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu “Divlji iris”.

Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Dugo godina je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.

Među najvažnijim delima su joj “Seoski život”, “Averno”, “Sedam doba”, “Vita Nova”, “Zemlja pašnjaka”, te “Divlji iris”, “Ararat” i “Ahilejev trijumf”.

Nobelova nagrada za književnost dodeljuje se od 1901. godine i smatra se najvećim književnim priznanjem u svetu. Nagrada se, prema želji iz testamenta Alfreda Nobela, dodeljuje “za najbolje delo na polju književnosti idealističkog usmerenja”. Iako se ponekad dodeljuje za određeno književno delo, u većini slučajeva to je priznanje za celokupan rad laureata.

Ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za književnost, kao i za medicinu, hemiju i ekonomiju, prvi put nakon 1944. godine neće putovati u Stokholm na uručenje priznanja zbog epidemije koronavirusa, saopšteno je krajem septembra iz Švedske akademije nauka, već će laureat nagradu primiti u svojoj zemlji, uz obavezan televizijski prenos.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike