U iščekivanju „Nobela“ za književnost: Da li će opet biti kontroverzi?

08.10.2020

08:47 >> 08:52

0

Prema dosadašnjim spekulacijama kulturne javnosti, ovog puta članovi odbora igraće na sigurno, kako bi izbegli buru koja je usledila nakon odabira Petera Han

U iščekivanju „Nobela“ za književnost: Da li će opet biti kontroverzi?
Copyright Pixabay

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće proglašen danas u 13 časova, a da li će Švedska kraljevska akademija ponovo svojim izborom izazvati buru, kao što je to prošle godine bilo sa Peterom Handkeom, ostaje nam da saznamo.

Prema dosadašnjim spekulacijama kulturne javnosti, ovoga puta članovi odbora „igraće na sigurno“, kako bi izbegli turbulentan scenario koji je usledio nakon odabira austrijskog književnika, prouzrokovan pre svega zbog njegovog kontroverznog političkog angažmana.

Profimedia

Šira javnost ga je osudila jer je, između ostalog, devedesetih godina podržavao politiku režima Slobodana Miloševića.
Bjern Viman, urednik kulturne rubrike jednog od najuticajnijih švedskih dnevnika „Dagen niheter”, takođe misli da će laureat ove godine biti neko čije ime neće izazivati kontroverze kao Handkeovo.
– Prošla godina bila je primer kako ne treba da glancate svoj brend. Odluka da je dodele Handkeu usledila je samo godinu nakon one kada im je striktno bilo zabranjeno da dodele nagradu. Siguran sam da su bili svesni kolosalne kontroverze kakvu će izazvati, kao što i jesu, i koja je samo još više produbila krizu u Švedskoj akademiji. To je važno imati na umu kada je reč o ovogodišnjoj dodeli jer će, rekao bih, posegnuti za nekim sigurnim rešenjem – izjavio je Viman za britanski „Gardijan”.
On misli da će nagrada biti dodeljena autorki koja nije iz Evrope, i koja u javnosti istupa pametno u političkom i ideološkom smislu, sasvim suprotno od Handkea. Njegova prognoza je da bi to mogle biti Džamejka Kinkejd ili En Karson, s tim što je autorka „Autobiografije moje majke” i „Malog mesta” njegov „prvi izbor”.
Nobelovu nagradu za književnost prate skandali od 2017. godine, kada je Švedska akademija upletena u optužbe za seksualno nasilje i finansijske malverzacije. Žan-Klod Arno, suprug tadašnje članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen je za silovanje 2018. godine. Frostensonova se povukla iz Švedske akademije nakon što se saznalo da je unapred otkrivala imena laureata.
Kao i za mnoge druge prestižne nagrade, i Nobelova nagrada za književnost se našla na listi kladionica širom sveta, a među dobro kotiranim imenima su, pored dve pomenute književnice, i Meras Konde, francuska književnica koja je osvojila alternativnog „Nobela” 2018, ruska književnica Ljudmila Ulickaja, Japanac Haruki Murakami, Kanađanka Margaret Atvud i „večni kandidat” Ngugi Tiongo, kenijski pisac, pesnik i dramaturg. Dosad je „Nobela” za književnost dobilo 116 osoba, od kojih su 15 bile žene. Ovogodišnja nagrada iznosi 10 miliona švedskih kruna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike