45 godina od filma zbog kog je izvršen atentat na Regana: Remek-delo Roberta De Nira

04.07.2021

13:20 >> 13:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Produkcijska kuća je smatrala da je film previše nasilan i želeli su da mu daju X rejting, zbog čega je reditelj Martin Skorseze hteo da se ubije

45 godina od filma zbog kog je izvršen atentat na Regana: Remek-delo Roberta De Nira
Copyright Robert De Niro, film "Taksista"/Profimedia

Glumac Robert De Niro smatrao je da će film “Taksista” iz 1976. godine postati delo o kojem će se pričati i 50 godina kasnije. Već sad možemo reći da je bio u pravu, jer nas nekoliko godina deli da se ovo „proročanstvo“ u potpunosti ispuni.

Njegova druga saradnja sa čuvenim rediteljem Martinom Skorsezeom ugledala je svetlo projektora pre 45 godina, tačnije 8. februara 1976. Ovo ostvarenje pokrenulo je njihove karijere i što je još važnije, napravljeno je jedno antologijsko remek-delo, koje je zauvek obeležilo svet sedme umetnosti.

Robert De Niro, film “Taksista”/Profimedia

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o ovom kultnom filmu.

Fraza, “You talkin’ to me?” potiče od Brusa Springstina

Robert De Niro improvizovao je celi taj paranoični monolog, uključujući i ono što će postati najpoznatija linija filma. Scenarista Pol Šrajder je rekao: “To je najbolja stvar u filmu, a ja to nisam napisao”.

De Niro je inspiraciju dobio od Brusa Springstina koji je nastupao u Grinič Vilidžu u sklopu promocije albuma “Born to Run”. Kada je publika dozivala njegovo ime da se vrati na binu, legendarni The Boss je odgovorio: “You talkin’ to me?”. Očigledno je De Niru, koji je bio prisutan na tom koncertu, ova replika ostala u sećanju.

Džodi Foster, Robert De Niro i Martin Skorseze, film “Taksista”/Profimedia

Scenarista Pol Šrajder pogledao prvi film sa 17 godina

Šrajder je rastao u porodici u kojoj su filmovi bili zabranjeni. Kasnije je rekao da je prvi film koji je pogledao bio “The Absent-Minded Professor” iz 1961. godine, koji definitivno nije bio inspiracija za “Taksistu”, jer je izjavio da je bio jako razočaran tim Diznijevim ostvarenjem.

Džodi Foster je morala da ide kod psihologa

Iako je imala samo 12 godina kada je film snimljen, Džodi Foster je bila jedna od najiskusnijih u glumačkoj postavi, jer se prethodno pojavljivala u pojedinim TV serijama i filmovima uključujući i Skorsezeov “Alice Doesn’t Live Here Anymore”.

Ipak, sa teškom tematikom koju je film nosio i s obzirom na to da je njena mladost nadmašila njeno iskustvo, producenti su morali da je upoznaju sa nekim iz sektora za brigu o deci kako bi bili sigurni da je dovoljno zrela za ulogu. Radnica socijalne zaštite nadzirala je njene scene, a Džodina starija sestra Koni angažovana je kao dublerka za scene seksa i one u kojima su prikazane  nasilnije radnje.

Džodi Foster, film “Taksista”/Profimedia

Šrajder je inspiraciju pronašao u maloletnoj prostitutki

Dok je bio u Njujorku na predprodukcijskim i glumačkim sastancima, Šrajder je kasno jedne večeri u baru pokupio mladu ženu.

On je tu priču ispričao u sklopu filmskog komentara 1975. godine: “Bio sam iznenađen svojim uspehom dok nismo otišli u moj hotel kada sam shvatio da je ona prostitutka, maloletnica i zavisnik. Na kraju sam poslao poruku Skorsezeu: „Ajris je u mojoj sobi. Doručkujemo u devet. Molim vas, pridružite nam se.“

On je ujutro sišao i zaista smo dosta toga iz njenog lika preneli na Iris. Njena koncentracija je mogla izdržati svega 20 sekundi. Zvala se Gart”.

Specijalne veza sa filmom “The Sting”

Supružnici i producenti Majkl i Džulija Filips odlučili su se za Šrajderov scenario još 1973. godine, a Skorseze je bio u planu da radi režiju. Ipak, u to vreme niko od ljudi uključenih u projekat nije mogao da ubedi neki studio da snimi tako mračan i uznemirujuć sadržaj.

Međutim, to se promenilo do kraja godine, kada je film “The Sting” u produkciji bračnog para Filips postao pravi hit sa osvojenim Oskarom za režiju. To je otvorilo mogućnost za dogovor o više filmova sa studiom „Columbia Pictures“, a kada su se De Niro i Skorseze zvanično priključili, “Taksista” je konačno postao realnost.

Robert De Niro, film “Taksista”/Profimedia

Svi su radili za mnogo manje plate

De Niru, koji je završio sa snimanjem drugog dela „Kuma“, nuđeno je 500.000 američkih dolara za uloge u drugim filmovima, ali je “Taksistu” snimio za samo 35.000 dolara. Šrajder je pristao da uzme otprilike isti iznos za svoj scenario, iako je u tom periodu prodao još jedan za 10 puta veću cifru.

Ostatak glavne glumačke ekipe i reditelj takođe su radili za manje novca u odnosu na uobičajene cifre. Ukupan proračun iznosio je oko 1,8 miliona dolara, od čega je manje od 200.000 dolara otišlo na plate.

Kompozitor Bernard Herman preminuo nakon snimanja muzike

Skorseze je imao sreće što je dobio Bernarda Hermana, holivudsku legendu, koji je radio na ostvarenjima kao što su “Citizen Kane”, “Psycho”, “Cape Fear”, “North by Northwest” i desetine drugih.

Herman je lično vodio proces snimanja muzike za “Taksistu”. Nakon što je završio sa snimanjem 23. decembra 1975. u Los Anđelesu, otišao je u hotel i umro tokom noći u 64. godini. Posthumno je bio nominovan za Oskara.

Robert De Niro, film “Taksista”/Profimedia

Skorseze je pronašao način da izbegne „X rejting“

Produkcijska kuća je smatrala da je film previše nasilan, i želeli su da mu daju „X rejting“, piše portal bosonoga.com. Martin Skorseze je noć pre rezultata glasanja ostao budan, u alkoholisanom stanju i sa napunjenim pištoljem sa kojim je bio spreman da ubije izvršnog direktora „Kolumbije“.

Na nagovor prijatelja, Skorseze je mutirao boju krvi čineći je manje realnom, te je na kraju dobio „R rejting“. Ovo je priča koja je ušla u legendu, a jedna verzija kaže i da je planirao da izvrši samoubistvo.

Reditelj je preuzeo kameo ulogu putnika u taksiju

Ulogu mrskog putnika u taksiju koji detaljno opisuje kako želi da ubije svoju nevernu suprugu, trebalo je da igra Džordž Memoli, glumac koji se pojavio u filmu “Mean Streets”.

Memoli je povredio leđa dok je radio na drugom ostvarenju, a Skorseze je sve iznenadio preuzevši ovu kameo rolu. Kasnije je De Nira, koji je sedeo na vozačevom sedištu, opisao kao svog glumačkog mentora.

Robert De Niro, film “Taksista”/Profimedia

Inspriacija za atentat na Ronalda Regana

“Taksista” je na kraju kriv i za jedan atentat. Zbog Roberta De Nira, odnosno njegove uloge u filmu izvršen je atentat na Ronalda Reagana 1980. godine.

Atentator Džon Hinkli bio je inspirisan Robertovom ulogom i njegovom zaverom da ubije predsednika. Hinkli, inače psihički bolesnik, je u stvari želeo da privuče pažnju glumice Džodi Foster pa se odlučio na ovaj sumanuti potez. Upravo zbog tog atentata, ceremonija dodele Oskara 1980. godine bila je odložena za jedan dan.

Ironično, Robert De Niro je na toj 53. dodeli dobio Oskara za najboljeg glumca u filmu “Raging Bull”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike