40 godina filma "Variola vera": Zašto Bogdan Diklić zamalo nije napustio snimanje

14.07.2022

19:20

0

Ušao je u antologiju 100 najboljih, koju je sastavio engleski časopis Sight & Sound

40 godina filma "Variola vera": Zašto Bogdan Diklić zamalo nije napustio snimanje
Variola vera (9) - Copyright Printscreen/YouTube/Oktobar Film

Kultni film "Variola vera" snimljen je pre 40 godina, deset godina nakon same epidemije u tadašnjoj SFRJ. Film je režirao Goran Marković, a scenario je napisao uz pomoć Milana Nikolića.

Kada se pojavio, film je postao pravi pravcati bioskopski hit, a "zahvaljujući" epidemiji koronavirusa, ovaj film je danas aktuelniji više nego ikad.

Film "Variola vera" ušao je u antologiju 100 najboljih filmova svih vremena, koju je sastavio engleski časopis Sight & Sound.

Printscreen/YouTube/Oktobar Film
 

Goran Marković je za film "Variola vera" nagrađen na Festivalu u Vrnjačkoj Banji za najbolji scenario.

- Pripremao sam ga mesecima za snimanje u jednoj bolnici, a dva dana pred početak su nam dali drugu praznu bolnicu, koja nije bila ni nalik prvoj. "Uzmi ili ostavi", bila je dilema. Ubrzo me je napustio scenograf, a samo snimanje se odigravalo u potpunoj oskudici. Radili smo po 14-16 sati dnevno. Bio sam potpuno iscrpljen, i fizički i moralno - izjavio je Goran Marković u jednom intervjuu.

Baziran na istinitom događaju, film govori o epidemiji velikih boginja. 

Printscreen/YouTube/Oktobar Film
 

U filmu, Halil Redžepi, Albanac sa Kosova, na hadžiluku u neimenovanoj arapskoj zemlji kupuje na pijaci frulu od, kako se ispostavlja, zaraženog čoveka.

Po povratku u Srbiju on oboleva, ali simptomi nisu prepoznati; umesto od velikih boginja, leče ga od „alergije na penicilin“.

To omogućava bolesti da uzme maha i proširi se na još nekoliko pacijenata i doktora koji su, bez zaštite, došli u dodir sa Redžepijem.

Printscreen/YouTube/Oktobar Film
 

On je smešten u Bolnicu Beograd, koja vrvi od nezdravih međuljudskih odnosa i stanja na ivici haosa, čak i pre pojave bolesti.

Kada odgovorni drugovi iz Štaba proglase karantin, već je kasno. 

Kroz ponašanje čitavog niza različitih likova u bolničkom mikrokosmosu na površinu isplivavaju kukavičluk, sebičnost, neprofesionalnost, karijerizam... ali i poneki tračak humanosti, hrabrosti i požrtvovanosti.  

Printscreen/YouTube/Oktobar Film
 

Među glavnim likovima je i doktor Grujić, ženskaroš koji će, pošto i sam bude zaražen, najotvorenije ismejati kukavičluk i sebičnost upravnika bolnice. Njega igra maestralni Rade Šerbedžija.

- Sa lakoćom sam se uživeo u taj lik jer mi je bio simpatičan sa svojim cinizmom, duhovitošću, a onda u teškim trenucima, kada je trebalo pokazati hrabrost i čovečnost, zadivio sve svojom hrabrošću i ljudskošću… - ispričao je u jednom intervjuu Šerbedžija.

Printscreen/YouTube/klasik tv
 

Goran Marković je prošle godine u okviru ture po lokacijama na kojima je snimao neke od svojih najpoznatijih ostvarenja, u organizaciji Festivala autorskog filma, posetio i Kliniku za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu, gde je sniman film. 

Tada je izjavio da su mu se kasnije u životu dešavale neke scene iz snimljenih filma, a ispričao je i zanimljivu anegdotu iz samog filma.

Printscreen/YouTube/klasik tv
 

- Imao sam kožne probleme, stalno sam morao da operišem neke mladeže, i dolazio sam u ovu bolnicu, jer sam znao jednu lekarku. I jednom sam legao na operacioni sto i shvatio da ležim u sopstvenom kadru.

Tu je u filmu ležao Bogdan Diklić. On je umro, igra leša u “Varioli” i treba da se radi obdukcija. Ali ja nisam znao kako se radi obdukcija i doveli smo jednog patologa.

Printscreen/YouTube/Oktobar Film
 

Bogdana smo skinuli golog, na šta je patolog rekao: “Gde ste našli ovog, ovaj je ko pravi leš!” A Bogdanova reakcija bila je – "Neću da snimam, izvedite ovu budalu!" - ispričao je Goran Marković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike