Slavko Štimac za 24sedam: Pavle Vuisić je imao nešto što nikada neću zaboraviti

12.07.2022

09:32

0

Autor: Dejan Ćirić

„Mnogo mi znači što su mi ovo priznanje dodelile kolege. To je jako važno u svakoj profesiji“, ističe glumac

Slavko Štimac za 24sedam: Pavle Vuisić je imao nešto što nikada neću zaboraviti
Slavko štimac - Copyright Slavko Štimac Tanjug/Jadranka Ilić

Glumac Slavko Štimac ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Vuisića, koja je delo vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.

Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume na filmu, televiziji i sličnim medijima tradicionalno se uručuje na svečanom otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" koji će ove godine biti održani od 20. do 26. avgusta na Letnjoj pozornici Niške tvrđave.

Predstava Da krenemo ispočetka ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Povodom ovog značajnog priznanja Slavko Štimac se za naš portal prisetio Pavla Vuisića, ističući koliko mu ova nagrada znači, pre svega jer nosi ime jednog od najvećih glumaca svih vremena u ovoj zemlji, ali i zato jer su mu je dodelile kolege:

- Ova nagrada mi je posebno draga jer nosi ime čoveka, glumca koji je po mom osećaju, a i mnogih drugih, bio primer velikog glumca. Njegova harizmatičnost, lakoća, ležernost i savršeni, rekao bih urođeni osećaj za meru, su nešto što nije tako česta pojava ispred filmske kamere. Mnogo mi znači što su mi ovo priznanje dodelile kolege. To je jako važno u svakoj profesiji. Imao sam privilegiju da radim sa Pavlom Vuisićem kad sam bio još dete, pa i kasnije kao mladić. Pamtim ga kao diskretnog, finog čoveka sa kojim je bilo uživanje raditi. Privatno je bio izuzetno zanimljiva ličnost od koje se moglo mnogo toga naučiti – rekao je priznati umetnik.

Slavko Štimac u filmu "Mrak" Promo/Kiril Prodanov
 

Štimac je karijeru počeo kao dete u ostvarenjima "Vuk samotnjak" (1972), "Zimovanje u Jakobsfeldu" (1975), "Salaš u malom ritu" (1976) i "Vlak u snijegu" (1976), a stigao je i do kultnog ratnog ostvarenja američkog reditelja Sema Pekinpoa "Gvozdeni krst" (1977). Igrao je i u "Specijalnom vaspitanju" (1977), "Varljivom letu" (1984) i "Podzemlju" (1995).

Pavle Vuisić/Printskrin Jutjub
 

Sa Pavlom Vuisićem (1926-1988) je igrao u filmovima "Tigar" (1978), "Pakleni otok" (1979), kultnom "Ko to tamo peva" (1980) i "Sjećaš li se Doli Bel" Emira Kusturice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike