"Legijin štrajk je iznuđen potez!": Branilac o skoro dve decenije potpune izolacije bivšeg komandanta JSO u "srpskom Alkatrazu"

02.11.2021

14:44

0

"Uskraćena su mu sva prava, potrebno mu je da viđa i treća lica", kaže za 24sedam njegov advokat Aleksandar Kovačević

"Legijin štrajk je iznuđen potez!": Branilac o skoro dve decenije potpune izolacije bivšeg komandanta JSO u "srpskom Alkatrazu"
Milorad Ulemek Legija stiže u Beograd - Copyright Profimedia

Stupanje u štrajk glađu Milorada Ulemeka Legije (53) u Posebnom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" u Požarevcu, poznatijem kao Specijalni zatvor ili "srpski Alkatraz", gde služi jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina robije, iznuđen je nenasilan potez. Ovo je, pored ostalog, za 24sedam rekao njegov branilac, advokat Aleksandar Kovačević.

Prema rečima našeg sagovornika, pre stupanja u štrajk Ulemek je slao dopise svim nadležnim instancama Ministarstva pravde u kojima je tražio osnovna prava, makar onakva kakva imaju ostali zatvorenici osuđeni na iste zatvorske kazne za najteža krivična dela, a koji su smešteni u Sedmom paviljonu "Zabele".

Profimedia
 

- Pravilnik Posebnog odeljenja za izdržavanje kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala razlikuje se od Zakonika o krivičnom postupku po kome kaznu služe ostali osuđenici u "Zabeli". Svima njima, pa i Ulemeku, uskraćena su sva prava. Nemojte zaboraviti da je on u zatvoru 18 godina, a u Posebnom odeljenju 11 godina, i to u strogoj izolaciji, u samici - objašnjava advokat Kovačević.

Prema rečima našeg sagovornika, Ulemeku je uskraćeno pravo da obavlja samorehabilitaciju iza rešetaka. Budući da piše knjige, potrebno mu je da se viđa sa "trećim licima", i to sa izdavačima, lektorima i slično. Na to nema prava. Ima pravo da viđa suprugu i decu, ali mu je uskraćeno pravo na planiranje porodice.

- Ulemekov štrajk, pored odbijanja hrane, obuhvata i odbijanje da napušta ćeliju, odbijanje prava na posete najbližih članova porodice, telefonske pozive, posete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu - kaže naš sagovornik.

Nezgodan svedok

Milorad Ulemek Legija svedočio je na suđenju bivšim funkcionerima tajne policije, optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Posle tog svedočenja dobijao je pretnje.

Legija je pred Specijalnim sudom izjavio da doživljava pretnje zbog svedočenja na suđenju za ubistvo Ćuruvije. On, koji je ključni svedok u tom procesu, pojavio se pred sudom u tom predmetu i ponovio deo iskaza iz istrage kojim je ukazao da su četvorica optuženih službenika srpskog DB učestvovala u likvidaciji Ćuruvije.

Donedavno, podseća advokat Kovačević, Ulemek nije imao pravo ni na posete bez zaštitnog stakla.

- Kao branilac, imao sam zakonsko pravo na poverljiv razgovor sa klijentom, a između nas je bilo staklo. Zamislite kako izgleda čitanje dokumentacije preko stakla. Jedva smo se izborili da Pravilnik bude izmenjen po tom pitanju, ali je i dalje u koliziji sa Zakonikom o krivičnom postupku koji se primenjuje na druge osuđene. Ponavljam, uslovi u kojima svi oni borave su tortura - zaključuje, za 24sedam, advokat Kovačević.

Legija, da podsetimo, izdržava jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u koju su uračunate tri kazne od po 40 godina i jedna od 15 godina robije. On je osuđen na 40 godina za organizaciju i učestvovanje u ubistvu premijera Srbije dr Zorana Đinđića, potom na istu kaznu za otmice i ubistva "zemunskog klana", kao i na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Za zločin na Ibarskoj magistrali osuđen je na 15 godina zatvora. Optužbi je oslobođen za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" 2001. godine.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike