Rat protiv perača novca: Kako je provaljena šema za otimanje miliona evra (VIDEO)

14.12.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Otkriven modus rada perača novca koji uzimaju po 400 miliona dinara

Rat protiv perača novca: Kako je provaljena šema za otimanje miliona evra (VIDEO)
Copyright Profimedia

Nova grupa perača novca danas je pohapšena, i to zbog pljačke 350 miliona dinara. Ovo je ko zna koja po redu grupa koja je ovim kriminalnim poslovima zarađivala za luksuzan života.

Njih je predvodila S. D. (33), računovođa. Pored nje, uhapšeno je još18 osoba, dok je njih četvoro u bekstvu. Oni su preko računovodstvene agencije realizovali naloge klijenata za uplate dobavljačima, plaćanje dažbina... U nalozima za uplatu S. D. je navodila regularne primaoce, ali je umesto njihovog stavljala svoj tekući račun, kao i račune drugih fizičkih lica.

Ipak, sagovornici 24sedam otkrivaju da ovaj modus rada nije svojstven dosad pohapšenim peračkim grupama. Prema tipologiji pranja novca i studiji slučaja Uprave za sprečavanje pranja novca, postoji pet kanala za pranje novca. U Srbiji je najčešći kanal zloupotreba povraćaja PDV-a i avansnog plaćanja. 

Prvi korak je, naravno, osnivanje fantomskih firmi kroz koje se simuliranim pravnim poslovama ostvaruje značaja imovinska korist kroz povraćaj PDV-a. 

Gotovina na ruke

Onda se kreće u akciju. Kako bi prikrili poreklo novca kojim raspolažu, vlasnici firmi pronalaze gazde preduzeća kojima je potrebna gotovina. On za gotovinu "datu na ruke" fakturiše robu koja nikad nije prodata, a za data gotovinska sredstva vlasniku naplaćuje proviziju. 

Pranje novca se obavlja i kroz avansno plaćanje ka of-šor kompanijama za robu koja nikad nije prešla granicu. Pravna lica na ovaj način pokušavaju da iznesu preko spoljnotrgovinskog posla novac iz zemlje.

"Omorika" u mašini

U Specijalnom sudu je juna 2014. prvi put izrečena presuda pravnom licu - privrednom društvu "Omorika" koja je morala da plati kaznu od 1,5 miliona dinara i da vrati  21.053.137 dinara od pranja novca. "Omorika" je osuđena jer je njen vlasnik, kao pozajmicu osnivača, uplatio novac koji proističe iz iznuda i time ostvario korist za navedeno pravno lice.

Postavlja se pitanje stvarnih vlasnika domaćih preduzeća i osoba sa of-šor destinacija. Deo novca se zatim indirektno vraća u zemlju za dalje redovno poslovanje, dok se deo novca koristi za kupovinu nekretnina u inostranstvu ili ulaganje u druge nelegalne aktivnosti.

I to je ceo sistem rada, zbog čega policija sve češće hapsi osumnjičene grupe za pranje novca.

Brojne akcije

Početkom decembra je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano 11 osumnjičenih za pranje novca u iznosu od gotovo 400 miliona dinara, za poreske prevare i poresku utaju kojima je budžet Republike Srbije oštećen za više od 122 miliona dinara.

U oktobru su uhapšene Nišlije Z. B. (71) i Lj. A. (56) zbog sumnje da su počinili pranje novca i utaju poreza. Oni su stekli protivpravnu korist od 46.682.800 dinara.

Prethodno je uhapšeno devetoro osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca, kojima je budžet Republike Srbije oštećen za 30.014.798 dinara.

Kazna do 12 godina

Posebno odelјenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je u septembru optužnicu protiv ukupno 30 okrivljenih za više koruptivnih krivičnih dela, kojima je pričinjena direktna šteta budžetu Srbije od 195.296.000 dinara.

Za pranje novca propisane su kazne u članu 245. Krivičnog zakonika. Najniža kazna je šest meseci zatvora i novčana kazna. Najviša kazna propisana je za organizovanu kriminalnu grupu i ide do 12 godina robije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike