Perišov mobilni telefon može otkriti šta se dešavalo u poslednjim minutama njegovog života

20.05.2022

08:06

0

Autor: 24sedam

Periševa sim artica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke

Perišov mobilni telefon može otkriti šta se dešavalo u poslednjim minutama njegovog života
matej periš - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Misteriju šta se dešavalo pu poslednjim minutama života mladog Splićanina Mateja Periša, čije je telo u sredu, nakon 139 dana potrage, izvučeno iz Dunva na Adi Huji, mogli bi da otkriju podaci iz mobilnog telefona koji je pronađen u njegovom džepu.

U telefonu se, možda, nalaze odgovori na pitanja zašto je Matej  30. decembra 2021. godine u majici kratkih rukava, izleteo iz kluba "Gotik" u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do reke u kojoj se utopio.

Prema rečima sudskog veštaka Branislava Blagojevića, ono što je za početak najbitnije jeste u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa telom, te da li ima nekih mehaničkih oštećenja.

- U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od poslednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi - priča Blagojević.

Sudski veštak Mile Petrović objašnjava da se spitivanjem SIM kartica bave određene naučne institucije, te da sama procedura traje oko tri meseca.

- Kartica se može očistiti od blata, vode, svega. Sama procedura traje oko mesec dana, međutim, sudeći prema pritiscima medija i celokupne zainteresovane javnosti, verovatno će u slučaju Mateja to trajati i kraće - kaže Petrović.

Za samu istragu pronađenog Matejevog telefona bitne su i bazne stanice koje prate kretanje korisnika pametnih mobilnih telefona, pa će i one biti uzete u obzir prilikom rasvetljavaja ovog slučaja.

24sedam/Goran Sivački
 

- Podaci sa bazne stanice su jako precizni, sa njima nema greške. U Beogradu imamo nekoliko hiljada baznih stanica, tako da, gde god da se nalazite, bićete locirani, a to nema veze sa tim da li ste naš ili strani državljanin. Ove bazne stanice registruju oko 60 parametara, najbitniji su oni koji se bave saobraćajem, dok su u slučaju Mateja verovatno provereni i svi ostali - govori Blagojević, dok Petrović smatra kako će i sama fizička oštećenja koja su u momentu pronalaska bila prisutna na telefonu dosta toga reći o slučaju i smrti Splićanina.

MUP je pre nekoliko meseci saopštio da su sa baznih stanica prikupljeni podaci o kretanju Periša kobne noći, i poslednji signal njegovog telefona uhvaćen je baš kod Velikog ratnog ostrva, što je i u početku istrage njegovog nestanka, ukazivalo na to da je Splićanin završio u vodi.

Stručnjaci za telekomunikacije kažu i da je gotovo sigurno da je MUP od operatera nabavio i sve poruke i pozive koje je Periš primio i poslao kritične noći.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike