Ako ugrađujete solarne panele, ne pravite ove greške

03.06.2024

19:05

0

Praksa u Srbiji je pokazala da se budući prozjumeri lako zalete i onda sporo ili gotovo nikako ne povrate investiciju u ličnu električnu centralu

Ako ugrađujete solarne panele, ne pravite ove greške
Ilustracija - Copyright Profimedia

Upotreba besplatne energije Sunca sve je raširenija, konačno, i u Srbiji. Sad svake nedelje niče ili kreće da se grad neka „najveća solarna elektrana u zemlji“, a građani su „Elektrodistribuciji Srbije“ (EDS) podneli veliki ogroman broj zahteva za priključenje ličnih solarnih mikro elektrana na energetsku mrežu.

„Na čekanju“ je za odobrenje više od 3.100 zahteva za status prozjumera, ali stručnjaci upozoravaju da oni koji bi da iskoriste blagodet Sunca za pravljenje struje u sopstvenom domaćinstvu (vikendici, malom poljoprivrednom gazdinstvu…), moraju da vode računa o tome šta i kako rade.

Kao i u svemu drugome, od zidanja kuće do korišćenja hemikalija kod prskanja voća i povrća, naš čovek voli da „doda još malo, za svaki slučaj“ pa se sada javlja i kod solarnih panela.

– Ideja cele zelene tranzicije nije da domaćinstva prave struju za celu elektroprivredu, i da se tako zameni ugalj, već da što više budu energetski samodovoljna. To znači da kada pravite svoju solarnu elektranu, ne bi trebalo da pravite velike viškove struje. Elektroprivredi je, u principu, ok da joj vi date više struje jer je oni mogu prodati ali vi, ako imate prevelik sistem, samo ste uložili više para nego što je trebalo i one vam se neće vratiti – kaže za 24sedam Željko Marković iz firme „Scitech“, nekadašnji direktor na više pozicija u EPS-u.

Marković kaže da to, kada se vodi računa, nije teško napraviti.

Letnje muke EPS-a

Željko Marković podseća da pitanja energetike nikada nisu jednostavna, pa tako ni širenje upotrebe solarne energije nije bezuslovno poželjno za jedan klasičan energetski sistem kakav je naš.

- Kada leti svi imaju velike količine energije iz sunca, elektroprivreda ima problema viška energije koju mora prvo da prihvati a potom i nekako da „eliminiše“. A kada svi imaju viškove struje u Evropi, nemate ni kome da prodate, cena može da ide i u minus. Zbog toga i postoje ograničenja veličine sistema za domaćinstva koji ide na mrežu – objašnjava Marković.

– Vi znate da trošite godišnje 5.000 kWh a da vam 1 kW instalisanih panela napravi 1.250 kWh. Znači, treba da stavite 4kW do 5kW panela, ne treba da stavite 9kW ili 10kW, koji vas košta dva puta više. Razlika nije mala, jer za vas optimalan sistem se isplati za osam do deset godina, a ovaj preveliki za 16 ili čak 20 godina.

Predrag Šuput iz firme „Strukturcom“ (Solarni.rs), koja se bavi prodajom i ugradnjom solarnih sistema kaže da su različiti razlozi zašto sed ovo dešava.

– Neko jednostavno nije obavešten, a nije naišao na firmu za ugradnju iz koje će mu to objasniti, zatim ima onih koji misle da mogu da ugrade više a da to prođe neprimećeno kod EPS-a, i na kraju ima i onih koji su „najpametniji“ i ne slučaju savete stručnjaka – kaže nam Šuput.

Admiral_Lebioda from Pixabay
 

 

A ako slušate prave stručnjake, ne samo da nećete preterati sa solarnim sistemom nego ga možda nećete ni (nepotrebno) ugraditi.

Ko hoće da prodaje struju, nek se tako i registrujete

Na primedbe nekih prozjumera da nije u redu što ne mogu da prodaju svoje viškove struje, umesto da se „trampe“ sa EPS-om, Željko Marković napominje:ž

– To je druga priča. Ako si domaćinstvo, ti si ugradio solarni panel zato što imaš neke svoje potrebe a država ti je omogućila da koristiš EPS kao svoju bateriju. To je svojevrsna subvencija. Ako želiš da praviš struju za tržište, ti se registruj kao preduzetnik, proizvođač, i nađi kupca. Ali, to onda znači i da imaš odgovornost i za manjak i za višak struje koju napraviš.

– Sad sam bio kod klijenta, pitam koliki mu je račun za struju, kaže 3.000 dinara. Kaž
em mu da mu se ne isplati ugradnja, jer za normalan period povrata novca treba potrošnja od oko 100 evra mesečno. Uštedi se i na manje od toga, jer znači kada zbog struje iz solarnih panela na mesečnom računu kilovatčasova u crvenoj tarifi a i plava je manja – napominje naš sagovornik.

Za one koji bi da ozbiljno uštede na potrošnji kroz ugradnju solarnog sistema tu je još jedan problem, ovaj put psihološki.

– Ljudi se začude što im računi za struju nisu manji, ili mnogo manji a onda se ispostavi da kada ugrade panele, troše mnogo više jer imaju osećaj da je sada struja „besplatna“. Treba se ponašati racionalno i kada je struja delom „naša“ – zaključuje Predrag Šuput.

Profimedia
 

 

Daleko smo od Holanđana

Domaćinstva, naravno mogu da viškove iskoriste i pametnije, pa da prvo proizvedena struja (koja se ne troši odmah) ide u baterije, pa da se koristi kada je potrebna, noću ili kada je oblačno.
– Tako bi se povećala samoodrživost i smanjio period povrata novca za investiciju – dodaje Marković.

Pazite s kim „tikve sadite“

Kada kupujete nešto što se isplaćuje za desetak godina a trebalo bi da vam traje tridesetak, potrebno je i dobro razmisliti s kim se ulazi u posao.

– Danas se ovim poslom bavi „svaka šuša“, pa su takve i garancije. Kada mi damo garanciju na invertor pet ili deset godina, pet godina na konstrukciju ili 25 godina na 75% snage panela, iza toga stoji firma koja postoji više od 20 godina. A imamo klijente koje je neko ranije ubedi na kupovinu, pojavi se problem a oni ga više ga nikada „ne dobiju“ na telefon – napominje Dušan Šuput.

Međutim, Srbija je još daleko od toga jer i pored 3.400 prozjumera koje imamo na mreži, to je svega nekoliko vata instalisane snage po stanovniku. A Holandija ima 1.200 kW.
Ni sa još toliko u najavi, stvar se neće mnogo promeniti, iako već sada iz energetskog sistema gunđaju na potencijalne probleme koje „visoka penetracija“ malih proivođača donosi.

Međutim, nezavisni stručnjaci na tu kuknjavu (više iz EDS nego iz EPS), kažu da su intencije EU kojoj energetski pripadamo jasne i da se svi nacionalni sistemi kreću ka tome.

– A na inženjerima je da reše probleme nove, drugačije mreže i njenog balansiranja. Zato i postoje inženjeri, i ovo nije prva „revolucija“ s kojom se susreću. A Srbija, bar s energetske strane ima i znanja i mogućnosti da reši problem koji se, realno, neće ukazati još godinama – kažu upućeni u problematiku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike