Kinezi za Nemce izgradili najveću solarnu elektranu u Srbiji

24.05.2024

14:01

0

Autor: R.B.

Solarne elektrana "Saraorci" kod Smedereva već prvoj fazi gradnje ima 9,86 MW

Kinezi za Nemce izgradili najveću solarnu elektranu u Srbiji
Solarna elektrana Saraorci - Copyright Promo: AVR Group/Dragan Mujan

U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji istoimene solarne elektrane, inaće najveće dosad u Srbiji. Ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9,86 MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5MW (1,86 MWp).

Projekat je realizovala nemačka kompanija „AVR Group“, koja u Srbiji posluje od 2017. godine a radove je izvela kineska kompanija „PowerChina“.

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja sunčevo zračenje pretvara u električnu energiju koja se u potpunosti prenosi u električnu mrežu EPS-a.

Očekivana godišnja proizvodnja elektrane 15,1 GWh što je energija dovoljna za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.

– Ovo je prvi projekat u našem portfoliju od ukupno 300 megavata (MW) koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna, ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima – rekao je glavni inženjer „AVR Group“, Bojan Lazić.

Procena je da će elektrana svojim radom dovesti do smanjenja emisije CO2 (na osnovu manje utrošenog uglja iste energetske vrednosti) odgovarajuće 17.500 tona na godišnjem nivou.

Lazić je najavio da se u junu 2024. očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu , snage od 9,95 MW, a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u "Saraorcima".

Digitalni token za elektranu

Bojan Lazić najavljuje da će druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima jbiti posebno interesantna jer planiraju izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u OIE uz ostvarenje prinosa.

Generalni menadžer „PowerChina Hubei“, Jan Laihui, dodaje da je ova elektrana značajna prekretnica na putu razvoja zelene energije u Srbiji.

– To ne samo da je unelo novu vitalnost u lokalni ekonomski razvoj, već je i poboljšalo očuvanje životne sredine i efikasnost energetskog sistema zemlje – kaže Laihui.

Solarna elektrana u Saraorcima ne samo da popravlja energetski bilans Srbije sa „zelenom energijom“ nego i popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom vodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike