Osladila im se „besplatna“ struja: Prozjumera više sedam puta

21.05.2024

15:56

0

Za godinu i po dana broj potrošača-proizvođača struje u Srbiji se naglo povećao na 3.100

Osladila im se „besplatna“ struja: Prozjumera više sedam puta
Ilustracija - Copyright Mix from Pixabay

U Srbiju trenutno ima oko 3.100 potrošača-proizvođača električne energije, a ukupna instalisana snaga kod ove grupe klijenata EPS-a je 52 megavata. To je čak sedam puta više u odnosu na period pre godinu i po dana, izjavila je danas pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović.

– Domaćinstva mogu da instaliraju solarne panele do 10,8 kW, a ostali kupci do 150 kW zadržavajući prioritet pristupa sistemu, bez „balansne odgovornosti“ (za stabilnost sistema). Na ovaj način koncept potrošača-proizvođača se orijentiše ka domaćinstvima i maloj privredi – kazala je Vukadinović.

Prema njenim rečima, država je do sada subvencionisala oko 500 domaćinstava za izgradnju solarnih elektrana.

Broj uvoznika, pa i domaćih proizvođača i prodavaca solarnih panela se povećava, a pored finansijskog efekta potrošači-proizvođači, tj. prozjumeri, sve više traže kvalitet, bezbednost i sigurnost svojih mini elektrana na krovovima, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji "Prozjumeri - dve godine posle", koji je organizovao specijalizovan portal „Energija Balkana“.

Krajnji cilj kupaca - proizvođača je da sebi obezbede što jeftiniju zelenu električnu energiju.
Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene istakla je da je koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan svima, kako domaćinstvima i privredi, tako i državi.

– Upravo to predstavlja jedno od oruđa pomoću kojeg možemo uključiti veliki broj građana u energetsku tranziciju. Među prozjumerima imamo manastire, Žiču kao najpoznatiji, osnovne i srednje škole, privrednike, javne objekte – rekla je Vukadinović dodavši da je broj instalisane snage za godinu i po dana porastao 8,5 puta.

Vukadinović je podsetila da su Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo finansija prethodne godine izmenili sve relevantne propise kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju kupci - proizvođači, tako da se obračun poreza i naknada vrši, ne na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete električne energije, što značajno smanjuje osnovicu za plaćanje poreza i naknada, ali i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije.
Na konferenciji su istaknuti i planovi  Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu, među kojima je i pravno regulisanje koncepta aktivnog kupca.

– Kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, uspostavićemo pravni okvir za aktivne kupce, kojima ćemo omogućiti da proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da prodaju na tržištu. Takođe, uspostavićemo sistem sertifikacije instalatera solarnih sistema, toplotnih pumpi i drugih OIE sistema čime ćemo obezbediti ujednačen i standardizovan kvalitet usluga na tržištu za građane i privredu – poručila je Vukadinović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike