U regionu „solarna revolucija“

23.08.2023

09:24

0

Autor: 24sedam

Zemlje Jugoistočne Europe (SEE) mogle bi da udvostruče svoje solarne kapacitete, mada hidroenergija ostaje glavni obnovljivi izvor energije u regionu objavljuju eksperti

U regionu „solarna revolucija“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Solarna energija postigla je značajan napredak u državama jugoistočne Europe, s udelom od 14 osto u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regionu na kraju 2022., navodi u izveštaju holandska konsultantska kompanija „Solarplaza Internešenel“.

To je rast u odnosu na 10 osto u prethodnoj godini, kaže se u sažetku materijala pripremljenih uoči njihove konferencije „Solarplaza Samit Balkans“, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta 2023, piše SEEbiz.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koje također uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, tzv. Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.
Ovaj region je imao kumulativni PV kapacitet od dva gigavata do kraja 2022.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udeo obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije - od 63 odsto, odnosno 52 odsto.

S druge strane, Kosovo ima mešavinu električne energije s najvećim udelom ugljenika u relativnom smislu s udelom obnovljive energije od samo 6,3 odsto.

U Srbiji je kvota za solarne elektrane tek načeta, i od ponuđenih 50 megavata raspodeljeno je samo 11,6 megavata. Srbiji ima osam vetroparkova, ukupne snage 398 megavata, a sa kvotom od 400 megavata koja je bila na nedavnoj aukciji, u naredne tri godine dobiti novih 600 megavata obnovljive energije (OE).

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53 odsto proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori energije činili oko 33 odsto ukupne proizvodnje, prema „Solarplazi“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike