Instalirali za trećinu više: Nemci ozbiljno zagrejani za solarne panele

18.06.2024

10:09

0

Autor: R.B.

U Nemačkoj su u prva četiri meseca ove godine novi instalisani kapaciteti solarne energije porasli za 35% u odnosu na isti period prošle godine

Instalirali za trećinu više: Nemci ozbiljno zagrejani za solarne panele
Copyright Admiral_Lebioda from Pixabay

Nemačka se ozbiljno okreće sunčevoj energiji i solarnim panelima a rast, podstaknut većom industrijskom i komercijalnom potražnjom, je za 35% veći u prvih četiri meseca nego što je bio u isto vreme prošle godine, objavila je asocijacija BSW.

Rast kapaciteta solarne energije u Nemačkoj

Od početka rata u Ukrajinu i bojkota uvoza ruskih fosilnih goriva u Nemačku, Berlin je doneo nekoliko zakona za veće korišćenje solarne energije. Ti zakoni su doneti u okviru plana da se u Nemačkoj 80% potreba za potrošnjom energije pokrije iz obnovljivih izvora do 2030. i dostizanja klimatske neutralnosti do 2045. godine.

Zbog toga su kapaciteti obnovljivih izvora energije u 2023. godini porasli za više 17 GW, ili za 12%, na ukupno 170 GW. Povećanje je bilo 14,1 GW u solarnoj i 3,2 GW u energiji vetra.

Rast se nastavio i ove godine i novi kapaciteti solarne energije porasli su dodatnih 5 GW. Prema anketama, 56% preduzeća i više od 60% vlasnika nekretnina u najvećoj evropskoj ekonomiji zainteresovano  za ulaganje u solarne sisteme.

BSW očekuje dvocifreni rast novih instalisanih kapaciteta u 2024. i ispunjavanje vladinog pana od 19GW godišnje, do cilja od 215GW (25% domaće potrošnje električne energije) do 2030.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike