Na veliku još veća solarna elektrana: U Adi 26 MW

27.05.2024

12:55

0

Samo nekoliko dana posle otvaranja „najveće solarne elektrane u Srbiji“, već počinje gradnja druge, gotovo upola veće

Na veliku još veća solarna elektrana: U Adi 26 MW
Ilustracija - Copyright Pixabay

Izraelska kompanija „Nofar Energy“ započela je danas u Adi kod Sente gradnju solarne elektrane koja će sa ukupnom snagom od 26 megavata (MW) biti najveća u zemlji. Trenutno najveća elektrana je otvorena pre nekoliko dana, "Saraorci" kod Smedereva, koja ima u prvoj fazi gradnje 9,86 MW.

Kako je rečeno tim povodom na konferenciji za medije u Beogradu, ova investicija je vredna 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od ‪33.150.000‬ kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Naglašeno je da će po ukupnom kapacitetu ovo biti najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

Solarna elektrana će se prostirati na 30 hektara u u Severnobanatskom okrugu u Vojvodini u mestu Ada.

Generalni direktor kompanije Joav Šafrir kazao je da je opredeljeno da se u fazi izgradnje ove elektrane angažuje „Girisim elektrik“, koji je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta.

– U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intenzivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom "Ada 1" i "Ada 2" – rekao je on.

Procena je, kako je naveo, da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen-dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, kao i očuvanju šuma u obimu većem od 7.000 hektara, te 581.000 stabala u periodu od 10 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike