Prozjumeri prilično razočarani, ali sada bi trebalo da bude bolje

07.06.2023

15:15

0

Autor: G.M.Š.

NALED predstavio iskustva ljudi koji su na kuće stavljali solarne panele i priključili ih na mrežu EPS-a kako bi razmenjivali struju

Prozjumeri prilično razočarani, ali sada bi trebalo da bude bolje
Ilustracija - Copyright Mix from Pixabay

Gotovo tri četvrtine građana koji su investirali u solarne panele očekivalo je da će im računi za struju biti niži od 40 do 100 odsto, a to se nije desilo. Danas svaki drugi od 1.400 registrovanih potrošača-proizvođača ne bi ulagao u nove kapacitete, koje su inače u 78 odsto slučajeva izgradili sami o svom trošku. Glavni razlog je nepovoljan način obračuna na računima koji im stižu iz EPS-a, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U istraživanju, sprovedenom uz podršku USAID-a, date su i preporuke kako da se aktuelno stanje popravi i broj prozjumera poveća, istaknuto je na konferenciji u organizaciji NALED-a "Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji?".

Jedan od ključnih predloga jeste usaglašavanje propisa po kojima se obračunavaju osnovice za akcize i naknade, kao i jasniji prikaz elemenata na osnovu kojih se obračunavaju osnovice za PDV.

- Problem sa PDV-om je rešen, sada se obračunava samo na razliku preuzete i predate struje EPS-a ali su ostale akciza i naknade na celokupnu količinu iz EPS-a – kaže Jasmina Radovanović, šef za imovinu i investicije u NALED-u.

Mesta za popravku, i to značajnu, ima i kod stambenih zajednica kao prozjumera. U Srbiji zbog loših zakonskih rešenja postoji samo jedan takav slučaj.

- Među glavnim preporukama jeste i donošenje niza mera koje bi omogućile stambenim zgradama da budu kupci-proizvođači, čak i kada nisu vlasnici elektrane, jer predstavljaju veliki potencijal u ovoj oblasti. Potrebno je da im se omogući otplata investicije preko objedinjene naplate (poput Infostana), kao i da se vlasnicima stanova, podstanarima i drugim potencijalnim zakupcima dozvoli zakup dela krova na koji bi postavili panele. Treba razmisliti i o akreditaciji izvođača radova - rekao je Branko Radulović, profesor Pravnog fakulteta i jedan od eksperata učestvovao u izradi preporuka.

Preporuke NALED-a su da se obezbede posebni republički podsticaji za ulaganje u solarne panele, osigura da odnos cene za struju koju prozjumeri isporuče EPS-u i preuzmu iz elektromreže bude unapred predvidiv kako bi mogli da izračunaju u kojoj meri će im se investicija isplatiti, kao i preporuke za unapređenje procedura priključenja na elektrodistributivnu mrežu.

Prozjumeri su u istraživanju istakli da administrativne procedure u vezi sa izgradnjom elektrane i priključenjem traju u proseku više od četiri meseca i ono što očekuju jeste da se omogući praćenje toka rešavanja njihovih zahteva elektronskim putem i skraćenje rokova postupanja elektrodistribucija.

„Suština nije u zaradi“

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak istakao je da u javnosti postoje zablude oko same ideje prozjumera.

- Suština nije da građani zarade na proizvodnji sopstvene struje i prodaji EPS-u nego da uštede na svojim troškovima za energiju. Zbog toga i postoje ograničenja u pogledu instalisane snage solarnih panela za domaćinstva od 10,8 kW, a za privredu 150kW – kaže Mrdak.

Dodaje da je i bez posebnih subvencija, iako one za solarne panele postoje u okviru programa poboljšanja energetske efikasnosti, samo postojanje instututa prozjumera jeste vid subvencije potrošaču.

- Benefit toga da korisnik sam pravi deo struje videće se još više kada se uslovi na domaćem energetskom tržištu približe po cenama onima u EU – zaključuje Rade Mrdak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike