Od 1. maja novi obračuni: Manje cene struje i gasa za privredu

27.03.2024

12:15

0

Autor: R.B.

Nova metodologija obračuna prodajne cene električne energije doneće manji trošak za struju privredi a pojeftiniće i gas

Od 1. maja novi obračuni: Manje cene struje i gasa za privredu
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Nakon najava iz „Elektroprivrede Srbije“ da se menja metodologija obračunava cene po kojoj se električna energija prodaje privredi, dolazi i najava iz Vlade Srbije da će manje trošak kompanije iz istog razloga imati i za gas.

Potpredsednik tehničke Vlade i ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da će gas za privredu od prvog maja biti jeftiniji, jer se menja metodologija obračuna i da će nova važiti od 1. maja. Mali je istakao da je saglasnost o novoj metodologiji postignuta sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), čija misija je prošle nedelje završila reviziju stend-baj aranžmana.

Od 1. maja se očekuje i primena nove metodologije za cenu struje za privredu, kao je najavio v.d. direktora Dušan Živković. Ne zna se koliko će ovo uticati na manju cenu, ali ona će svakako pasti jer se cene za industriju ugovaraju na godišnjem nivou na slobodnom tržištu (za razliku od kontrolisanih cena za građane), gde je cena energenata sada znatno niža nego pre godinu dana.

Manja cena znači i manji prihod za EPS, kao i za druge komercijalne prodavce struje u Srbiji, ali to je delimično kompenzovano poskupljenjima struje za domaćinstva prošle godine i ta cena će ostati bez obzira na pad tržišne cene.

Zbog tog „usklađivanja“ cene struje za građane ali i doborg polovanja i izvoza struje, EPS je za prošlu godinu ostvario profit od oko 115 milijardi dinara, (978 miliona evra), dvostruko više od plana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike