EPS i solarne elektrane zajedno za čistiju energiju: Potpisani ugovori o otkupu struje

28.03.2024

13:52

0

Ovo je takođe važno i za EPS i za sve buduće investitore, jer smo pokazali da su na tržišnim osnovama ovakvi projekti održivi

EPS i solarne elektrane zajedno za čistiju energiju: Potpisani ugovori o otkupu struje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Elektroprivreda Srbije (EPS) i dve solarne elektrane "B2 Nova Sun" i "B2 Sunspot" potpisali su danas prve ugovore za otkup električne energije iz solarnih elektrana, na osnovu aukcija za tržišne premije Ministarstva rudarstva i energetike. Kako je rečeno nakon potpisivanja dokumenata, solarna elektrana "B2 Nova Sun" je snage od 9,99 megavata (MW), a "B2 Sunspot" je snage sedam MW.

Ugovore je potpisao izvršni direktor za elektroenergetski portfelj EPS-a David Žarković, kao i direktor kompanija "B2 Nova Sun" i "B2 Sunspot" Miloš Kostić. Žarković je nakon potpisivanja izjavio za Tanjug da će, zahvaljujući ovom dokumentu o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti na 15 godina, 20 megavata zelene energije ući u elektroenergetski sistem Srbije, što će pokrivati potrošnju približno 10.000 domaćinstava.

"Ovo je takođe važno i za EPS i za sve buduće investitore, jer smo pokazali da su na tržišnim osnovama ovakvi projekti održivi, a to je podsticaj za sve da se i u budućnosti ovakvi projekti grade", rekao je on.

Žarković je naglasio i da će EPS učiniti sve da se na tržišnim osnovama ova energija koja će ući u energetski sistem koristi u zemlji.

On je podsetio da su ove dve solarne elektrane, sa kojima je danas potpisan ugovor sa EPS-om, učestvovale na aukcijama koje je organizovalo Ministarstvo rudarstva i energetike i da su to prve solarne elektrane koje su potpisale ugovor po tim aukcijama. Žarković je istakao i da Srbija već sada ima preko jedan gigavat instaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) i da to čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u zemlji.

Pixabay
 

 

"Sa naših iz EPS-a, nešto više od 30 odsto kapaciteta iz hidropotencijala, Srbija se već ubrzano približava proizvodnji iz OIE od 50 odsto", naglasio je Žarković.

Kostić je za Tanjug kazao da je kompanija na čijem je on čelu na aukcijama koje su održane prošle godine tokom letnjeg perioda učestvovala sa dve elektrane, "B2 Nova Sun" i "B2 Sunspot", koje se grade u Novoj Crnji i Kikindi i da je dobila garantovanu cenu od 89,7 evra po megavat satu.

Taj zagarantovani iznos koji su sami bidovali tokom aukcije, kako je naglasio, oni će imati i narednih 15 godina. Prema rečima Kostića, elektrana koja se gradi u Kikindi trebalo bi da bude puštena u rad u maju i da će ona i ove godine uspeti da proizvede jedan određeni broj zelenih kilovata.

"Kikinda je specifičan projekat i jedini u regionu koji se gradi na staroj deponiji, tako da je praktično jedno neiskorišćeno zemljište koje rekultivisano dobilo novi život", rekao je on.

Solarna elektrana Nova Crnja, kako je dodao, je na delu neiskorišćenog industrijskog zemljišta u okviru opštinskog atara i ta elektrana bi trebalo kompletno biti završena u aprilu i puštena u rad početkom maja.

"Ukupna proizvodnja ove dve elektrane, očekuje se da bude 25.000 megavat sati što će biti dovoljno za snabdevanje 10.000 domaćinstava zelenom energijom u našoj zemlji", rekao je Kostić.

On je naglasio da su ova dva projekta nastavak investicionog ulaganja te kompanije koja je, kako je podsetio, prošle godine pustila u rad solarnu elektranu u Lapovu snage približno 10 megavata.

"Ovo je prirodni sled da pokušamo da kao domaći investitori podignemo udeo zelene energije u našem energetskom miksu", rekao je Kostić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike