Manji PDV za prozjumere: Domaćinstvima proizvođačima struje smanjeni računi EPS-a

22.02.2023

11:53

0

Primenom izmenjenog Zakona o PDV-u delimično je unapređena primena instituta kupaca-proizvođača (prozjumera) električne energije u Srbiji, saopštio je danas Centar za unapređenje životne sredine

Manji PDV za prozjumere: Domaćinstvima proizvođačima struje smanjeni računi EPS-a
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izmenjeni način obračuna poreza na transfer struje između kupaca-proizvođača, odnosno domaćinstava koje same preko solarnih panela prave struju, i EPS-a doveo je do manjih računa prozjumera već u januaru, kažu u Centru za unapređenje životne sredine.

- Osim što će troškovi kupaca-proizvođača biti umanjeni i period povraćaja investicije u solarne elektrane biti skraćen, došlo je do boljeg usklađivanja zakona iz oblasti energetike i finansija - saopštili su iz Centra.

Objašnjavaju da je novih zakonskim rešenjem osnovica za obračun PDV-a sada samo razlika utrošene električna energija povučene iz mreže EPS-a i one koja je mreži predata a ne sva količina, kao i naknada za pristup distributivnom sistemu EMS-a.

- Ovom promenom je delimično uklonjena jedna od barijera na putu pune primene instituta kupac-proizvođač sa neto merenjem - ocenio je Centar.

Pređašnji način obračuna, kada se PDV građanima naplaćivao na celu količinu struje, pokazao se kao veliki minus (inače široko promovisanu) ugradnju solarnih panela. Ušteda koja se dobija investicijom u panele i proizvodnjom sopstvene struje obesmišljena je obračunom i oporezivanjem.

"Zelenima" ukinuti naknadu za druge zelene

Promenom je učinjen važan korak za pospešivanje učešća građana u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

- Promena ovako važnog zakona u korist kupaca-proizvođača je dobar signal države da želi da izgradi adekvatan regulatorni okvir koji je podsticajan za građane da se uključe u proizvodnju električne energije - poručili su iz Centra.

Smatraju da bi dalji pomaci bili primena istog principa promene obračuna kroz Zakon o PDV-u i Zakona o akcizama.

- Bilo bi poželjno kupce-proizvođače osloboditi i naknade za podsticaje povlašćenih (velikih) proizvođača električne energije - navodi Centar.

Od aprila 2022. godine 730 domaćinstava u Srbiji je ostvarilo status kupac-proizvođač, a instalirano je nešto preko šest MW solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća.

- Veoma je važno da se, i na ovaj način, nastavi sa dekarbonizacijom sektora energetike, kao i omogući građanima da daju svoj doprinos energetskoj tranziciji - konstatuje se u saopštenju.

Kupac-proizvođač sa neto-merenjem, što podrazumeva kategoriju domaćinstvo, znači da je napravljena mini solarna elektrana sa proizvodnjom za sopstvenu potrošnju, a viškovi iz takve proizvodnje prebacuju se u elektrodistributivni sistem. Kada sunca „nema“, iz elektrodistributivnog sistema se uzima struja a naplaćuje se razlika u određenom vremenskom periodu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike