Loša prva iskustva srpskih prozjumera: Zbog PDV-a paneli isplativi tek na 15 godina

26.08.2022

08:07

0

Građane koji su ugradili solarne panele i postali "prozjumeri" neprijatno iznenadili prvi računi iz EPS-a

Loša prva iskustva srpskih prozjumera: Zbog PDV-a paneli isplativi tek na 15 godina
solar-panels-ge8b69bbe1_1280 - Copyright Pixabay

Postaviti solarne panele, praviti sam svoju struju i postati „potrošač-proizvođač“ velika je priča u Srbiji proteklih godinu dana. Interesovanje za solarne panele, koji koriste bukvalno besplatan energent Sunčevog zračenja, podstaknuto je i subvencijama države ali i novim propisima koji su olakšali procedure ugradnje mini solarnih centrala.

Međutim, prema prvim iskustvima „prozjumera“, kojima su sada počeli da stiču prvi računi za preuzetu energiju iz EPS-a i razliku u odnosnu na onu koju su oni predali energetskoj mreži, ne tako mala investicija će se vraćati mnogo duže nego što je najavljivano, piše „Nova ekonomija“.

Propisi su doneti, procedure su brže i lakše ali, tvrde domaćinstva koja su ugradila solarne panele, ono što je „crno na belo“ na papiru se ne poštuje.

EPS-u se plaća bruto

Iako Uredba Ministarstva energetike, u članu 26. kaže da se PDV i sve akcize obračunavaju na utrošenu električnu energiju, odnosno na neto razliku između struje preuzete od EPS-a i one koja mu je isporučena kao višak solarne proizvodnje domaćinstva, u praksi to nije tako.

Prozjumeri sada zapravo plaćaju sve naknade, porez, akcizu na kompletnu količinu preuzete električne energije. Ako od EPS-a preuzmu 500 kilovatsati struje a „vrate“ mu 300, dažbine će platiti na svih 500 kilovatčasova.

Dodatno, iako proizvođači „zelene energije“, prozjumeri plaćaju i pojedinačno neveliku (ali za celo tržište značajnu) stavku „naknade za obnovljive izvore energije“. Te pare EPS preusmerava na „na povlašćene proizvođače električne energije“, odnosno na velike centralne na solar i vetar.

Zbog svega ovoga, navode sagovornici „Nove ekonomije“, prosečan prozjumerski račun je samo 20 odsto manji nego da koriste samo struju EPS-a. S takvim vraćanjem uloženog, investicija se isplati tek posle 15 godina, a ne sedam do osam, kako je bilo najavljivano iz Ministarstva energetike pri promociji programa subvencija za ugradnju solarnih sistema.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike