Srbija ima 3.000 prozjumera, građani čine dve trećine

02.04.2024

12:34

0

Građani, kompanije i institucije Srbije su sada „elektrana“ od 48 megavata struje koja se pravi kod kuće a razmenjuje sa EPS-om

Srbija ima 3.000 prozjumera, građani čine dve trećine
Ilustarcija - Copyright 24sedam/Profimedia

U Registar prozjumera „Elektrodistribucije Srbije“ (EDS) upisano je približno 3.000 potrošača-proizvođača ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE).

Kako se navodi, najveći broj prozjumera čine domaćinstva kojih je 2.128 i njihova ukupna instalisana snaga proizvodnih objekata je 17,3 MW.

Udruženje OIE naglašava da podaci pokazuju da se za godinu dana, tačnije od aprila prošle godine do danas ukupna snaga kupaca-proizvođača električne energije povećala približno četiri puta.

– Time se nastavlja pozitivan trend rasta broja kupaca-proizvođača u Srbiji od aprila 2021. kada je usvojen Zakon o korišćenju OIE i uveden sam pojam prozjumera – navodi se.

Najmanje prozjumera u Srbiji, odnosno onih koji koriste proizvodnju električne energije za vlastite potrebe a viškove energije prenose u elektrodistributivni sistem koji funkcioniše kao virtuelna baterija, je u kategoriji stambenih zajednica.

Zbog komplikovanih procedura samo tri zgrade, u Subotici, Pančevu i Nišu, su registrovane kao prozjumeri a instalisana snaga njihovih solarnih elektrana je ukupno 69,5 kilovata (kW).

Kompanija ima 705

Kategorija prozjumera „ostali kupci-proizvođači“ su na drugom mestu i njih je ukupno 753, od kojih su 705 pravna lica, tj. kompanije. Ova kategorija je na prvom mestu po instalisanoj snazi proizvodnje - 30,5 MW.

U saopštenju se naglašava da su u kategoriji ostali kupci-proizvođači struje najbrojniji telekomunikacioni objekti kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, dok najveću instalisanu snagu od 17,8 MW imaju 119 industrijskih objekata.

Najveći u ovoj grupi, prema podacima Udruženja OIE, je ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, a to je kompanija „Tojo tajers“ iz Inđije, sa instalisanom snagom od 7,5 MW.

U kategoriji ostali kupci-proizvođači nalazi se i 10 crkava, devet škola, pet vrtića, kao i 220 marketa, restorana i trgovinskih centara sa 7,2 MW instalisane snage, ali i 16 državnih institucija.

U skladu sa Zakonom o korišćenju OIE, kupac-proizvođač definisan kao krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz OIE, pri čemu se proizvedena struja koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak isporučuje u zatvoreni distributivni sistem.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike