Benzin jeftiniji i 50 centi, dizel jedva 20: Cene goriva različito pale u Evropi

20.11.2022

19:12

0

Autor: G.M.Š.

Na srpskim pumpama pojeftinio je i dizel i benzin pa da vidimo kako se kreću cene u Evropi

Benzin jeftiniji i 50 centi, dizel jedva 20: Cene goriva različito pale u Evropi
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

I vozači u Srbiji su dočekali ove nedelje da im pojeftini i dizel i benzin, i tako se pridružili „kolegama“ u nekim zemljama Evrope gde imaju sreću da se danas voze jeftinije nego sredinom godine.

A cene goriva po Evropi su kod benzina poprilično pale, dok je mnogo „zanimljivije“ kod dizela, gde se u nekim zemljama danas toči jeftinije a u nekima i skuplje nego što je to bilo u poslednjem svetke skoku cene nafte početkom juna meseca.

Početkom juna brent nafta je na evropskoj berzi koštala 123 dolara za barel, da bi danas cena bila manje od 88 dolara. Tih velikih 35 dolara razlike gotovo je 29 odsto cene. Zbog toga je u Evropi pojeftinio i benzin i to gotovo u svim zemljama.

Pad je različit, pa tako u Albaniji danas vozači plaćaju čak 49 evrocenti manje po litru nego što su to plaćali 9. juna, a tridesetak centi gorivo je jeftinije i Austrijancima, Holanđanima, Italijanima, Makedoncima…

Najmanje su relaksaciju cene nafte, manje od desetak centi, osetili u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Srbiji, a najgore su prošli Mađari, kojima je benzin poskupeo i to gotovo 30 centi.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Mali predah ali dobro dođe: Pad cena benzina

 

Kod nas je od države cenovno regulisan BMB95 danas 183 dinara, dok je 9. juna bio 193 za litar.

Cena dizela tera svoju priču

Kod dizela je situacija šarolika, jer to gorivo je sredinom ove godine „izgubilo kontakt“ sa cenom nafte od koje se pravi. Velika potražnja za dizelom u svetu i u Evropi, čija se privreda oporavljala od kovida, a nedostatak kapaciteta za rafinerijsku preradu (i požar u velikoj rafineriji OMV-a u Švehatu), doveli su do toga da cena dizela „divlja“.

Međutim, i cena dizela se stabilizovala u poslednje vreme i sadašnjih oko 1.065 dolara za tonu je nivo na kome je otprilike ultraniskosumpurni dizel bio u septembru mesecu.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Negde dole, negde gore: Kretanje cene dizela

 

Ta cena fjučersa dizela utiče kako na slobodnoformirajuće cene po Evropi, tako i na one koje su pod kontrolom država, kao što je slučaj u Srbiji gde je cena maksimizirana posebnom uredbom.

Iako je dizel na berzi pojeftinio, cene dizela po evropskim pumpama su danas negde više a negde niže nego što su bile početkom juna.

I ovde u pojeftinjenu prednjače Albanci, kojima je cena dizela pala za 21 evrocent a u korak ih prate Makedonci sa 19 centi. Nekakvo pojeftinjenje osetili su i u Austriji i Nemačkoj, Italiji i Rumuniji…

Nadrljali su ponovo Mađari, kojima je dizel sada skuplji 25 evrocenti, dok je Grcima rast bio upola toliki.

Srbija ovde spada u red zemalja kojima je dizel skuplji ali ne mnogo, gde su i Britanija, Slovenija, BiH.... Dizel na domaćim pumpama do sledećeg petka košta 217 dinara (1,85 evra), što je 11 dinara (9 centi) više nego što je bilo početkom juna.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Vozači u Srbiji, ali i u Evropi, koji se trenutno raduju više ili manje jeftinijem gorivu, nemaju međutim mnogo razloga za optimizam.

Svetski analitičari očekuju da će cena crnog zlata ponovo da se vine u nebo. O dizelu ne treba posebno ni govoriti.

U finansijskom divu „Goldman Saksu“ predviđaju da će brent u poslednjem kvartalu ove godine stići na prosečan nivo od 104 dolar za barel (14 odsto više nego trenutno) a da će u prvom tromesečju 2023. godine biti 110 dolara.

Procene analitičarske kuće „Trejding ekonomiks“ idu nešto niže, na manje od 100 dolara do kraja 2022. i nešto više od 110 dolara početkom 2023, dok Agencija za energetiku SAD (US EIA) svoju cenu „stavili“ na 102 dolara u 2022. a padu na 95 dolara možemo se nadati u 2023. godini.

Razlozi za jačanje cene su poznati – Kina izlaze polako iz strogog antikovid režima pa će povećati  tražnju za gorivom u celom svetu, zatim ruska nafta (a potom i dizel) dolaze pod puni embargo SAD i EU i neće moći da se lako kupe na „legalan“ način, u na kraju rez proizvodnje koji je dogovorio OPEK+. A kad se proizvodnja smanji, cena ne može da pada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike