Poslednja šansa za jeftinije gorivo: Danas točimo po manjoj ceni

18.11.2022

06:35

0

U poslednjih nekoliko nedelja pada cena i nafte i dizela na evropskim berzama ali prognoze kažu da se taj trend neće održati a danas očekujemo nižu cenu i u Srbiji

Poslednja šansa za jeftinije gorivo: Danas točimo po manjoj ceni
Koliko će pasti cena goriva? - Copyright 24sedam/Profimedia

Benzin i dizel će danas i cele naredne nedelje do petka biti jeftiniji, najavio je juče predsednik Aleksandar Vučić i taj pad cene obrazložio time što su sada niže i kotacijske cene na berzama u Evropi.

Ova vest će svakako obradovati vozače u Srbiji, koji nisu navikli da srpsko tržište tako brzo reaguje na berzanske promene cena, ali i vlasnike firmi kojima trošak za gorivo predstavlja ozbiljnu stavku u poslovnom budžetu.

U nižim cenama, ma koliko da se one malo ili malo više danas spuste, treba uživati jer postoji osnovana bojazan da je ovo jedan od „poslednjih vozova“ za pojeftinjenje.

Dizel u Evropi jeftiniji 10 odsto

Za razliku od nekih ranijih slučajeva, gotovo redovno kod cene nafte a relativno često i kod kotacijske cene dizela, ovoga puta cena na benzinskim pumpama u Srbiji će pratiti one u regionu i Evropi.

Tona dizela na mediteranskom tržištu, berzi za koji su srpske pumpe vezane od sredine februara uredbom Vlade o maksimalnoj ceni goriva, u poslednjih mesec dana je u ozbiljnom padu i sada je gotovo 10 odsto niža nego što je bila 17. oktobra.

Istovremeno, cena nafte tipa brent u Evropi je za poslednjih nedelju dana izgubila oko pet odsto vrednosti, i sada je otprilike na nivou na kome je bila sredinom oktobra  a tačno na nivou od septembra.

Kretanje evropske cene crnog zlata, koje bi mogo biti reper za benzin, i cene dizela kao najvažnijeg derivata na ova dva tržišta razlog su što je sada najavljeno i smanjenje cene na našim pumpama.

Koliko će sniženje biti, videćemo danas do 15 časova, kako je previđeno uredbom i pravilnicima. Koliko bi moglo da bude, možemo da nagađamo po brojkama koje smo imali u cenovnicima proteklih meseci.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva u Srbiji ne prate cenu nafte

Trenutna cena benzina je 186 dinara za litar, a pre mesec dana, kada je nafta bila 0,3 odsto skuplja, bila mu je 180 dinara. Dana 17. septembra sa berzanskom cenom fjučersa brenta bukvalno istom kao danas (91,34 dolara za barel) točili smo BMB95 po 174 dinara za litar.

Kod dizela, aktuelna cena je 222 dinara, sredinom oktobra je bila 220 dinara a sredinom septembra 216 dinara. Cena ultra-nisko-sumpornogdizela na mediteranskom tržištu (isporuka u luci u Đenovi) je ovih dana 1.064 dolara za tonu, bila je u oktobru 1.178 dolara a sredinom septembra nešto jeftinija nego danas (1.040 dolara).

Screenshot: Tradingview.com
Cena dizela na berzi na ceptembarskom nivou

Pritom, i dolar je danas za 4,5 odsto niži nego pre mesec dana, pa bi to teorijski dodatno trebalo da obori cenu goriva na srpskim pumpama.

Najavljeno pojeftinjenje iznenadilo je i one koji trguju gorivom u maloprodaji.

Akciza miruje

Za razliku od nekih ranijih pojeftinjenja goriva, koje su delom išle i na račun smanjenja dažbina države, ovoga puta u ceni nije menjana akciza. Na litar benzina naplaćuje se 52,06 dinara trošarine, a na dizel 53,53 dinara, odnosno 10 odsto manje od originalno propisane početkom godine.

Maksimalno privremeno umanjenje akcize dozvoljeno zakonom je 20 odsto, i ono je sprovođeno u periodu od 11. marta do 28. aprila. Sa manjom akcizom, manji je i PDV, ne samo zbog toga što se smanjuje maloprodajna cena goriva, već i što se u Srbiji porez na promet naplaćuje i na iznos trošarine.

- To koliko će gorivo koštati niko od nas vlasnika benzinskih pumpi ne može da izračuna i pored navodne naftne formule u pravilnicima. Zbog toga nismo mogli da očekujemo pojeftinjenje i pored pada cena nafte i dizela u Evropi. Niža cena će obradovati vozače ali firmama sa benzinskim pumpama je svejedno jer marža je fiksirana na sedam dinara po litru, od čega pumpama posle dažbina državi i banci za platne kartice ostane manje od polovinu. A u Evropi marža od osam do deset odsto maloprodajne cene a mi možemo samo da sanjamo tih dvadesetak dinara – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković, predsednik UO „AD Nafta“.

Koliko god bilo smanjenje cena goriva ovoga puta, ono bi moglo da bude i jedno od retkih u narednom periodu. Bar sudeći prema prognozama analitičara agencija i velikih finansijskih institucija.

Screenshot: Bloomberg
Brent na nizbrdici od sredine oktobra

Tako u investicionom divu „Goldman Saksu“ predviđaju da će brent u ovom poslednjem kvartalu ove godine biti na nivou od 104 dolar za barel (14 odsto više nego trenutno) a a će u prvom tromesečju 2023. godine biti 110 dolara.

Procene analitičarske kuće „Trejding ekonomiks“ su nešto niže, manje od 100 dolara do kraja godine i nešto više od 110 dolara početkom sledeće, dok Agencija za energetiku SAD (US EIA) svoju letvicu cene stavlja na 102 dolara u 2022. i oko 95 u 2023.

Razlozi su poznati – Kinezi izlaze iz kovida i povećaće tražnju za gorivom u celom svetu a Ruska nafta (a potom i dizel) dolaze pod puni embargo SAD i EU i neće moći da se lako kupe na „legalan“ način.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike