Srpski naftaši: Uredbu o cenama derivata treba ukinuti

28.10.2022

08:23

0

Iz Udruženja naftnih kompanija upozoravaju da su pogoršani uslovi poslovanja i obezbeđivanja dovoljnih količina goriva

Srpski naftaši: Uredbu o cenama derivata treba ukinuti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata trebalo bi ukinuti, kažu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

- Zalažemo se za ukidanje uredbe ne zato da bismo enormno podigli cene i na tome zarađivali, nego zato što je u ovim uslovima veoma teško upravljati poslom i obezbediti i dovoljne količine goriva – rekao je generalni sekretar UNKS, Tomislav Mićović, gostujući na RTS.

Bez uredbe koja ima maksimizuje cenu kompanije bi mogle lakše da upravljaju svojim poslom, zalihama, kupovinom, prodajom.

Ocenio je da je tržište prilično narušeno i poremećeno, kao i da u uredbi, osim ograničenja cena derivata nafte, stoji i obaveza NIS-a da poljoprivrednim gazdinstvima prodaje dizel po 170 dinara, što je, kako je naveo, 40 dinara manje od tržišne cene koju za ostale potrošače određuje država.

Istakao je i da cene ne bi divljale da država nije intervenisala te da ograničenje cena goriva, kao privremena mera, traje veoma dugo, kao i da zemlje u okruženju polako odustaju od toga.

On je naveo da su ukupne fiskalne dažbine u Srbiji i dalje najveće u regionu i da je zato potpuno logično očekivati da i cene goriva budu medu najvećima.

Danas se radi novo usklađivanje cena goriva i još se ne zna da li će Vlada Srbije produžiti važenje uredbe, koja ističe krajem meseca, i na novembar.

U Udruženju naftnih kompanija se ubedljivo najveći distributer derivata u zemlji, Naftna industrija Srbije, koja i proizvodi najveći deo goriva koje se prodaje na tržištu, nalazi u statusu postmatrača.

NIS je prvih šest meseci ove godine završio sa neto dobitkom od 43,7 milijardi dinara (372 miliona evra), naprema šest milijardi iz istog perioda 2021. godine, pokazuju finansijski izveštaji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike