Prljavo gorivo veoma traženo u Evropi: Kad zafali dizela...

20.10.2022

10:24

0

Uvoz iz Azije najvažnijeg goriva u industriji Evrope u septembru se popeo na trogodišnji maksimum

Prljavo gorivo veoma traženo u Evropi: Kad zafali dizela...
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Dizel možda nije glamurozan ali je sve više cenjen, kako rafinerije u Aziji i na Bliskom istoku pojačavaju isporuke vitalnog goriva za industriju u Evropi koja grca u nestašicama, piše Blumberg.

Izvoz iz Azije je u septembru došao na trogodišnji maksimum od 306.000 barela dnevno, prema podacima „Vorteks Ltd“.

Evropska skladišta su nepopunjena a bliži se zima u kojoj neće biti neograničenih količina nafte i dizela iz Rusije, pa su isporuke iz Azije i sa Bliskog istoka veoma dobrodošle.

- Tako će se i nastaviti, a očekuje se da će biti i povećane ovog meseca – kaže Serena Huang, vodeći analitičar za Aziju

Evropa se suočava sa rastućom krizom dizela u uslovima štrajkova petrohemijskih radnika, rezervi koje se tope, i EU koja se sprema da potpuno uguši uvoz ruske nafte i derivata zbog krize u Ukrajini.

Problema sa manjkom goriva imaju i u SAD, što samo dodatno povećava potražnju na globalnom nivou.

Premija "na Evropu" višestruko veća

Povećana konkurencija na strani potražnje diže cene i povećava premiju evropske cene nad azijskom, što rafinerije iz Azije nagoni da brodove sa gorivom šalju na zapad. U tim brodovima je, svakako, i gorivo koje je nastalo od ruske nafte koja pojačano stiže u Aziju pošto je proterana iz Evrope.

- Globalna tržišta dizela su spremna da se suoče sa još većom neravnotežom cena čak i ako štrajkovi u rafinerijama u Francuskoj popuste. Nismo sigurni kolike će količine doći iz Kine, iako su odobrene veće izvozne kvote  – kaže Javen Lu, analitičar FGE.

Evropska perspektiva se sa vremenom samo pogoršava jer približava se „krajnji rok“ kada se u februaru kreće sa zabranom uvoza dizela iz Rusije, najvećeg pojedinačnog snabdevača EU.

To bi moglo da obori rezerve u Evropi na rekordno niske, navode iz „Vud Mekenzi Ltd“.

Svop istok-zapad, odnosno razlika u ceni isporuka za naredni mesec, se proširio na 60,5 dolara po toni u četvrtak, podaci su „PVM Oil Global data“. Ta razlika je u 2021. godini bila samo 7,4 dolara, ali takođe i u martu i izbijanju ukrajinske krize, čak 100 dolara po toni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike