Sedmica u svetu: Turbulencije u Britaniji, zveckanje oružjem, povratak izgnanika i obezglavljena Nemačka

03.10.2021

19:21

0

Dva bivša predsednika suočila su se sa zatvorom, vulkan Kumbre Vijeha pokazao je svu svoju snagu, a Makron je bio u centru još jednog incidenta

Sedmica u svetu: Turbulencije u Britaniji, zveckanje oružjem, povratak izgnanika i obezglavljena Nemačka
pregled nedelje1 0210 - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein/Harry Nikos/Michael Sohn/Korean Central News Agency

Nedelju za nama (27. septembra - 3. novembra) obeležili su nemiri u Velikoj Britaniji, postizborna napetost u Nemačkoj i demonstracija sile Severne Koreje. Krit je protresao zemljotres, špansko ostrvo La Palma nastavilo je da se bori sa užarenom lavom, bivši predsednik Gruzije vratio se iz egzila u svoju zemlju, a Nikola Sarkozi je osuđen na godinu dana zatvora.

Kancelarske peripetije

Nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj bilo je jasno samo jedno -  da je najveći broj glasova dobila Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) Olafa Šolca, dok je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) skliznula na istorijski minimum. Odmah je počelo da se priča o mogućim koalicijama i potencijalnom kancelaru, a ispostavilo se da sve karte u svojim rukama drže Zeleni i Stranka slobodnih demokrata (FDP), koji su zauzeli treće i četvrto mesto po broju glasova. Analitičari su se posvetili i tumačenju rezultata, pozabavivši se posebno glasačima Angele Merkel koji su se posle 16 godina odlučili za drugu političku opciju, a kako je Šolc postao omiljeni kandidat za kancelara možete pročitati OVDE.

Šoferska je tuga pregolema

U Velikoj Britaniji nastao je haos kada je na brojnim pumpama nestalo goriva, zbog čega je vojska stavljena u stanje pripravnosti kako bi pomogla u rešavanju tekuće krize uzrokovane nedovoljnim brojem vozača cisterni. Koliko je situacija ozbiljna pokazao je i snimak poznatog fudbalera koji je snimljen dok je na putu iz kanistera dosipao gorivo u svoj mercedes. Tenzije na benzisnkim pumpama trajale su nekoliko dana, pa je došlo i do fizičkih sukoba između kupaca i do potezanja oružja. Zbog sve napetije situacije najavljeno je da će vojska uskoro početi da radi na isporuci goriva, a kako su Bezgit i brzopletost premijera Borisa Džonsona doprineli trenutnoj krizi možete pročitati OVDE.

Tanjug/AP photo
 

Malo drugačiji šamar

Nakon što je početkom juna ošamaren, francuski predsednik Emanuel Makron ponovo se našao u nezgodnoj situaciji. Novi incident se dogodio kada je bio u poseti Lionu, gde ga je, dok je šetao kroz masu, mladić pogodio kuvanim jajetom. Muškarac koji je prilikom privođenja uzvikivao "Živela revolucija" na kraju je smešten u psihijatrijsku bolnicu.

Zveckanje oružjem

Severna Koreja lansirala je u utorak raketu prema otvorenom moru duž svoje istočne obale, što je uznemirilo njenog južnog suseda, nakon čega je Pjongjang saopštio da je testirao hipersonični projektil. Kako je to jedno od najbržih i najpreciznijih oružja na svetu, javnost je zabrinuta da bi odnos moći u Aziji mogao da se promeni. Ne obazirući se na reakcije javnosti, Kim Džong Un je u petak testirao još jedan projektil nove generacije.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Naplata za grehe iz prošlosti

Nekadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi proglašen je krivim zbog nezakonitog finansiranja svoje kampanje za predsedničke izbore 2007. godine. Kasnije je saopšteno da je osuđen na godinu dana zatvora i da će kaznu moći da služi kod kuće noseći elektronsku nanogvicu. Kako je do skandala došlo i ko je sve učestovao u njemu, kao i koji incidenti se vezuju za Sarkozija možete pročitati OVDE.

Povratak izgnanika

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili napravio je pravu pometnju kada je saopštio da se vratio u svoju zemlju posle osam godina provedenih u egzilu. Ministarstvo unutrašnjih poslova prvo je to negiralo, da bi ga nekoliko sati kasnije uhapsilo, nakon čega je on počeo štrajk glađu. Za šta ja optužen Sakašvili i šta je sve preživeo dok je bio na vlasti i u izgnanstvu možete pročitati OVDE.

AP photo
 

Uzdrmani Krit

U ponedeljak je snažan zemljotres pogodio Krit, a ubrzo nakon toga počele su da stižu vesti o prvim žrtvama. Jedan muškarac stradao je dok je popravljao crkvu, čija kupola se u trenutku zemljotresa urušila. Svemu tome prisustvovao njegov sin, koji je teško povređen, a svet su obišli stravični snimci koji su nastali tokom potresa i nakon njega.

Nezaustavljiva užarena reka

Vulkan Kumbre Vijeha i ove sedmice nastavio je da pustoši špansko ostrvo La Palmu, ulicama su tekle reke lave, dok se na društvenim mrežama raširio snimak crkve čiji se toranj urušio u treptaju oka. Mnogi su izgubili domove i strahuju za svoje živote, a i oni koji su ostali na ostrvu pitaju se šta će biti s njima. Kako je lava stigla i do Atlantskog okeana, strahuje se da će doći do oslobađanja otrovnih gasova i do eksplozija, a svet je posebno rastužila vest da je razorena i kuća koju je užarena reka zaobilazila danima. Ispostavilo se da je vulkanska erupcija "uvećala" ostrvo La Palma za 10 hektara, a u petak se otvorila nova pukotina iz koje je potekla reka lave široka 400 metara.

AP photo
 

Šuma "Uspavane lepotice" umire: To nije jedina klimatska kriza koja će sačekati novog nemačkog kancelara

Indija krije pravi masakr: Godišnje im zbog ovih opasnih stvorenja umre 60.000 ljudi, ali se zataškava

Korona, nova sezona

Broj novozaraženih nastavio je da raste širom sveta, zbog čega su mnoge zemlje počele da pooštravaju mere, dok je Solun uveo policijski čas i zabranio muziku u kafićima. Švajcarska vlada predstavila je novu strategiju, rekavši da će dati poklon svima koji ubede nekog da se vakciniše, dok je američki predsednik Džozef Bajden primio treću dozu cepiva. Porodica brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji je dugo poricao postojanje korone, zarazila se kovodim, dok je jedan šef države nastavio da inistira na tome da u njegovoj zemlji nema virusa, krijući jezivu istinu od svojih građana i sveta

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike