Vulkanska erupcija "uvećala" ostrvo La Palma za 10 hektara: Lava se ulila u more, počela da se hladi i steže

30.09.2021

15:09

0

Autor: A. S.

Lava, koja ima temperaturu od oko 1.000 Celzijusovih stepeni, počela je da se steže i već je formirala malo poluostrvo širine oko 500 metara

Vulkanska erupcija "uvećala" ostrvo La Palma za 10 hektara: Lava se ulila u more, počela da se hladi i steže
Copyright AP Photo/ Jonathan Rodriguez

Vulkan u južnom ostrvskom planinskom lancu Kumbre Vijeha počelo je sa erupcijom 19. septembra, prvi put za 50 godina, što je izazvalo i to da je ostrvo La Palma naraslo za 10 hektara nakon višednevne vulkanske erupcije.

U utorak uveče lava je stigla do mora spuštajući se najmanje 100 metara niz strmu obalu i ispuštajući otrovne gasove.

Nakon što je došla u kontakt s Atlantskim okeanom, lava, koja ima temperaturu od oko 1.000 Celzijusovih stepeni, počela je da se steže i već je formirala malo poluostrvo širine oko 500 metara, pokazuje video koji je na Tviteru objavio španski istraživački institut CSIC.

Temperatura okeana iznosi 20 stepeni.

Početna zabrinutost zbog moguće zdravstvene pretnje za stanovnike u blizini zbog otrovnih gasova koji se mogu osloboditi u kontaktu lave sa slanom vodom nije potvrđena.

- Oblaci pare vrlo brzo bi bili potisnuti na more snažnim vetrom sa severoistoka - rekao je Eugenio Fraile sa španskog okeanografskog instituta.

Ipak, policijski sat, koji je uveden u četiri obližnja okruga sa ukupno oko 300 stanovnika, zasad ostaje na snazi ​​kao mera opreza, izvestila je državna televizija RTVE.

Vulkanolozi su naglasili da je izlivanje lave u more donekle ublažio situaciju na ostrvu, smanjivši rizik širenja lave na kopnu, navodi RTVE.

Do sada je oko 800 objekata na ostrvu uništeno ili oštećeno od erupcije, a većinom se radi o stambenim kućama, izvestio je list La Vanguardia.

U međuvremenu je obnovljen vazdušni saobraćaj prema La Palmi i iz nje, a nekoliko avionskih prevoznika najavilo je letove za četvrtak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike