Gde su otišli glasači Angele Merkel? Otkriveno kako je CDU imao najgori rezultat u istoriji (FOTO)

28.09.2021

10:39

0

U poređenju sa parlamentarnim izborima 2017. godine, zabeležene su značajne promene

Gde su otišli glasači Angele Merkel? Otkriveno kako je CDU imao najgori rezultat u istoriji (FOTO)
24sedam/Goran Sivački

Kako su demohrišćani (CDU) Angele Merkel imali najgori izborni rezultat ikada, istraživao je Politiko.

U poređenju sa parlamentarnim izborima 2017. godine, zajedno sa sestrinskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), izgubili su oko 6,5 miliona glasova koji su otišli drugim strankama ili su bili nevažeći listići.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Prema podacima nemačkog instituta "Infratest dimap" koji se bavi političkim istraživanjima, uočena su kretanja glasača. Analiza nije zasnovana na anketama ili izbornim istraživanjima već na granularnim izbornim rezultatima po kojima se gledalo u kojoj opštini je svaka partija dobila ili izgubila podršku i koliko se situacija sveukupno menjala.

 

 

 

To je pokazalo i koji glasači su zauvek izgubljeni. Oko 7 odsto glasača CDU/CSU i SPD-a je preminulo u proteklom periodu, što je mnogo više nego što su izgubile druge partije poput Zelenih, čiji su glasači inače mlađi.

Oko 2 miliona glasova su demohrišćani izgubili zbog socijademokrata Olafa Šolca. Osim toga, oko 1,3 miliona je odlučilo da "preleti" i da umesto za CDU/CSU svoj glas preda liberalima. Zeleni su im uzeli oko milion glasova.

AP PhotoMartin Meissner
Armin Lašet predvodio je CDU/CSU

Sa druge strane, SPD je izgubio 960.000 glasova koji su otišli Zelenima, ali su zauzvrat dobili 700.000.

Skoro 60 odsto ljudi koji su 2017. godine glasali za SPD, učinili su isto i ove godine, tako da je ta partija imala koristi od svojih lojalnih glasača, a i privukla je nove pristalice što im je naposletku i donelo pobedu na izborima.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti