Vozači panično opsedaju pumpe: Snimak poznatog fudbalera pokazuje koliko je ozbiljna situacija s nestašicom goriva u Britaniji

28.09.2021

16:28

0

U nekim delovima države bez goriva je ostalo 50 do 90 odsto pumpi

Vozači panično opsedaju pumpe: Snimak poznatog fudbalera pokazuje koliko je ozbiljna situacija s nestašicom goriva u Britaniji
Printscreen Instagram - Copyright Printscreen Instagram

Nestašica goriva u Velikoj Britaniji napravila je haos na benzinskim pumpama, na kojima vozači čekaju satima u redovima dugim nekoliko stotina metara. Problem je nastao jer nema dovoljno vozača kamiona koji prevoze cisterne, pa je vlada stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Britanski ministar za biznis, energiju i industrijsku strategiju Kvasi Kvarteng saopštio je u utorak da je ograničen broj vojnih vozača kamiona stavljen u stanje pripravnosti kako bi mogli da prevoze gorivo ukoliko to bude potrebno.

- Ne mogu da verujem, ovo je ludilo. Govore da nije došlo do nestašice, ali mislim da sada svi paniče - rekao je David Skejd, dostavljač koji se satima vozio tražeći gorivo u Londonu.

Na nekim benziskim pumpama došlo je do svađa, a udruženje britanskih medicinara poručilo je da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju prioritet kada je u pitanju kupovina benzina kako bi mogli da obavljaju svoj posao.

O tome koliko je kriza sa gorivom u Britaniji ozbiljna svedoči i snimak sa Instagrama na kom se vidi fudbalska legenda Pol Skouls kako na putu iz kanistera dosipa benzin u rezerovar svog mercedesa. Video je objavila njegova ćerka Alisija.

Printscreen Instagram
 

Velika Britanija upala je u haos u poslednjih nekoliko nedelja zbog manjka vozačak kamiona, što je dovelo do zastoja u lancu snabdevanja, a porast cene plina doveo je energetske kompanije na ivicu kraha.

Očekuje se da će doći i do porasta cena energenata za domaćinstva i celog spektra namirnica.

Vlada, energetske kompanije i benzinske pumpe tvrde da goriva ima dovoljno, ali da je sistem pod pritiskom zbog manjka vozača koji bi ga dostavili i zbog panične kupovine potrošača.

U nekim delovima države bez goriva je ostalo 50 do 90 odsto pumpi, a Vlada je u nedelju saopštila da planira da izda privremene vize za 5.000 stranih vozača kamiona, ali su neki poljski prevoznici ocenili ovu ponudu kao smešnu i poručili da će je retko ko prihvatiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike