Šolc i Lašet bi da vode novu koaliciju, ali o svemu će odlučiti Zeleni i FDP

27.09.2021

09:21

0

Pregovori već u toku

Šolc i Lašet bi da vode novu koaliciju, ali o svemu će odlučiti Zeleni i FDP
Copyright AP/Michael Probst/Michael Sohn/Matthias Schrader/Martin Meissner

Olaf Šolc, kandidat za kancelara nemačkih Socijaldemokrata (SPD), izjavio je danas da ima mandat da vodi sledeću vladu nakon tesne pobede na izborima, dodajući da će nastojati da formira koaliciju sa Zelenima i Strankom slobodnih demokrata (FDP).

Uz aplauze u sedištu SPD-a u Berlinu, Šolc je rekao da su glasači poručili konzervativcima kancelarke Angele Merkel da je vreme da pređu u opoziciju nakon 16 godina na vlasti.

AP Photo/Michael Sohn
Šolc

- Glasači su bili vrlo jasni. Rekli su ko treba da formira sledeću vladu - izjavio je Šolc.

Glasači su, prema njegovim rečima, ojačali tri stranke - Socijaldemokrate, Zelene i FDP.

- To je jasan mandat koji su građani ove zemlje dali, odnosno, da ove tri stranke treba da formiraju sledeću vladu - izjavio je Šolc.

Stranka Zelenih i Slobodarska partija Nemačke (FDP), koje su na izborima, na osnovu ostvarenih rezultata, dobile ključnu ulogu "tasa na vagi" u formiranju buduće nemačke vlade, planiraju da razgovaraju o mogućim koalicijama.

AP Photo/Michael Probst
Lindner

Šef poslaničkog kluba Zelenih Anton Hofrajter najavio je danas da će u „veoma malom krugu“ biti razgovarano sa FDP o formiranju zajedničke vlade.

- U tom krugu videćemo da li postoji zajednički imenilac, šta obećava druga strana da saradnja uspe - rekao je on ARD-u.

Inače, lider FDP Kristijan Lindner još u nedelju je ponudio Zelenima razgovore.

On je rekao da bi bilo dobro da sada najpre Zeleni i FDP započnu razgovore o budućoj vladi, kako bi potom imale stav prema većem koalicionom partneru.

AP Photo/Matthias Schrader
Berbok

Naime, iako je SPD tesno pobedio na izborima, otvorene su brojne koalicione opcije, od kojih bi neke mogle i dovesti do toga da druga snaga u zemlji CDU/CSU dobije mesto kancelara.

U svakom slučaju, pošto SPD i CDU/CSU ne žele "veliku koaliciju", jasno je da će nova vlada biti tročlana.

Thilo Schmuelgen/Pool via AP
Lašet

Tako postoji mogućnost da SPD sa Zelenima i FDP formira takozvanu „semafor koaliciju“, ali CDU/CSU sa Zelenima i FDP može uspostaviti „Jamajka koaliciju“, kojoj je težila i nakon izbora 2017.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike